Historisk arkiv

Nye regler for kabelsendinger foreslås

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Kontaktperson:  Eksp.sjef Helge Sønneland, tlf. 22 34 80 02

Sperrefrist: Ingen
Pressemelding 36/95, 27.04.1995

NYE REGLER FOR KABELSENDINGER FORESLÅS

Kabeloperatører skal ha plikt til å videresende et grunntilbud av fjernsynssendinger. Det foreslår flertallet i utvalget som ble oppnevnt av Kulturdepartementet for ett år siden for å vurdere regelverket for formidling av kabelsendinger. Utvalget har nå levert sin utredning NOU 1995:8 "Kringkastingssendinger i kabelnett" til kulturminister Åse Kleveland. Departementet vil sende utredningen på høring.

Utvalgets flertall foreslår at grunntilbudet skal fastsettes av kabeloperatøren, som skal legge betydelig vekt på abonnentenes ønsker og på hensynet til et variert programtilbud. Abonnentenes ønsker skal klarlegges gjennom gallup, skriftlig avstemning e.l. Undersøkelsen skal avklare hvilket kostnadsnivå abonnenten ønsker på grunntilbudet og hvilke fjernsynssendinger som skal inngå i tilbudet.

Flertallets forslag innebærer en videreutvikling av gjeldende regler. Reglene om abonnentvalg har vist seg vanskelig å tilpasse den endrete mediesituasjonen med langt flere fjernsynssendinger og flere kodete sendinger med krav om vederlag. Videre er kapasiteten i kabelnettene større enn før. Aktuelle problemer knytter seg til hvor stor abonnentoppslutningen må være for å anse en fjernsynskanal som valgt, om vederlagspliktige sendinger skal inngå i valget, og om abonnentavgiften kan økes under henvisning til abonnentvalg. Reglene om abonnentvalg er blitt praktisert forskjellig i ulike nett.

Flertallet i utvalget foreslår at grunntilbudet blir sendt åpent i kabelnettet. Abonnenten skal ikke påføres kostnader til dekoderutstyr for å kunne motta grunntilbudet. Et mindretall foreslår at grunntilbudet skal settes sammen av et abonnentråd valgt blant abonnentene.

Et annet mindretall foreslår at kabeloperatøren skal fastsette programtilbudet, men ta hensyn til abonnentenes ønsker. De foreslår også at den enkelte abonnent fritt selv skal kunne velge hvilke sendinger han/hun skal motta og betale for. Dette mindretallet ønsker derfor ikke noe grunntilbud.

Et samlet utvalg mener at individuelle valgmuligheter ved bruk av dekodere er ønskelig på lengre sikt. Flertallet vil likevel av hensyn til kostnadene ikke gå inn for å basere lovgivningen på dekoderløsninger nå.

Utvalgsflertallet foreslår regler om avtaleforholdet mellom kabeloperatør og abonnent for å styrke forbrukervernet.Et mindretall mener en standardavtale bør kunne fremforhandles mellom forbrukermyndighetene og representanter for kabeloperatørene.

Ved utformingen av nye regler om videresending i kabelnett mener utvalget det må tas hensyn til konkurransesituasjonen.Ikke minst gjelder det i forhold til parabolmottak av satellittsendinger.

Advokat Kjell Torkildsen har vært leder for utvalget, som for øvrig har bestått av juridisk rådgiver Ragnar Wiik, Forbrukerrådet, konsulent Berit Isaksen, Forbrukerombudet, økonomisjef Anne Lise Rydland, TBK-Kabel-TV AS, direktør Knut Børmer, Norsk Kabel-TV Forbund, direktør Erik Ova, Norwaco, avdelingsdirektør Liv Daae Gabrielsen, Statens medieforvaltning, rådgiver for Senterpartiets stortingsgruppe Anna Kristine Jahr Røine, disponent Kåre Petter Hansen, T & B Hansen AS og advokat Jan Holland.

For flere opplysninger kontakt:Advokat Kjell Torkildsen, Advokatene Haavind & Haga DA, tlf.22 44 78 50

Lagt inn 23 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen