Historisk arkiv

Sanksjoner ved brudd på eierbegrensninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


Avd.dir. Roy Kristiansen,  tlf. 22 34 80 04

Sperrefrist:Ingen
Pressemelding 42/95, 16.5.95

SANKSJONER VED BRUDD PÅ EIERBEGRENSNINGER

Kulturdepartementet har nå utarbeidet forslag til sanksjoner ved brudd på reglene om eierbegrensninger i kringkastingsselskap. Sanksjonsbestemmelsene skal inngå i kringkastingsloven. Forslaget er sendt på høring med frist 1. august.

Departementet foreslår at Statens medieforvaltning skal kunne vedta tvangsmulkt ved brudd på reglene bl.a. om maksimal eierandel. Tvangsmulkt påløper inntil forholdet er bragt i orden. Pålegg kan gis om at eierandeler som er kjøpt i strid med reglene om eierbegrensning blir solgt innen en fastsatt frist. Hvis fristen ikke blir over- holdt, kan departementet la eierandelen bli solgt gjennom namsmyndighetene. Lovreglene om tvangssalg av verdipapir vil da bli lagt til grunn for salget.

Forskrifter om kringkasting, bl.a. om eierbegrensninger, vil bli fastsatt i nær framtid. For TV 2 og P4 er det fastslått i konsesjonsvilkårene at ingen gruppe eller enkeltperson kan eie mer enn en tredel av selskapet. Stortinget har sluttet seg til at reglene blir gjort allmenne for kringkastingsselskap.

Stortinget skal om kort tid ta stilling til et forslag for nærkringkasting om at ingen gruppe eller person skal kunne disponere mer enn en tredel av markedet. Grunnlaget for vurderingen skal være lytter- eller seerpotensialet.

Oppdatert 13 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen