Historisk arkiv

Stortingsmelding om frivillige organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Kulturdepartementet

Pressemelding 41/96, 25.06.1996

Stortingsmelding om frivillige organisasjoner

Kulturdepartementet skal lede arbeidet med en stortingsmelding om frivillige organisasjoner. Meldingen vil gi en oversikt over det brede spekter av aktiviteter som går under betegnelsen frivillige organisasjoner. Organisasjonenes arbeidsvilkår og økonomi vil bli belyst. I regjeringens langtidsprogram for 1998-2001 vil også disse spørsmålene bli omtalt. Både stortingsmeldingen og langtidsprogrammet vil bli framlagt vinteren 1997.

Stortinget bad i fjor Regjeringen legge fram en stortingsmelding om de frivillige organisasjonene på bakgrunn av Korvald-utvalgets organisasjonsutredning fra 1988.

Kulturminister Åse Kleveland sier at det har skjedd store endringer siden 1988 og at meldingen må ta utgangspunkt i dagens situasjon. Profesjonalisering, kommersialisering, spesialisering og sterkere bånd både til det offentlige og til markedet har i mange tilfeller endret organisasjonenes samfunnsrolle, sier hun.

Regjeringen vil i sin stortingsmelding drøfte hvordan individuelt og offentlig velferdsansvar skal kunne tilpasses hverandre, framholder statsråd Kleveland. Man vil også vurdere tiltak som styrker det sivile engasjementet som tar sikte på å skape sosiale kontakter, tillit og tilhørighet.

En arbeidsgruppe med representanter for ni departementer er nedsatt for å arbeide med meldingen.En politisk styringsgruppe ledet av statssekretæren i Kulturdepartementet vil bli knyttet til meldingsarbeidet.

Arbeidsgruppen har i tillegg til Kulturdepartementet medlemmer fra Finansdepartementet, Administrasjonsdepartementet, Barne- og familiedepartementet,Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Landbruksdepartementet, Miljøverndepartementet, Sosial- og helsedepartementet og Utenriksdepartementet.


Lagt inn 26 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen