Historisk arkiv

Vekst på kultursektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

59/96, 4 oktober 1996

Vekst på kultursektoren

Kulturdepartementets budsjettvekst på 3 prosent er et uttrykk for Regjeringens ønske om at kultur skal være en prioritert oppgave, sier kulturminister Åse Kleveland. Budsjettforslaget på 2 982,7 mill. kroner har en økning på 85,2 mill. kroner i forhold til 1996. I tillegg kommer 67 mill. kroner til nasjonale kulturbygg på Administrasjonsdepartementets budsjett. Medregnet dette beløpet blir veksten 5,3 prosent i 1997.

Norge er nå langt mer enn tidligere et flerkulturellt samfunn. Som en ny overordnet målsetting i Regjeringens kulturpolitikk har vi derfor tatt inn den flerkulturelle dimensjonen, sier Kleveland. Det innebærer at alle som mottar midler fra kulturbudsjettet, vil få pålegg om å vurdere tiltak som kan styrke og synliggjøre det flerkulturelle perspektivet.

Regjeringen viderefører satsingen på økt formidling av kunst og kultur i 1997. Kulturinstitusjonene vi har økonomisk ansvar for, legger stadig mer vekt på formidling til barn og unge, fastslår kulturministeren. Av nye tiltak viser hun til at alle seksåringer vil få tilbud om skolekonserter i forbindelse med grunnskolereformen. Dessuten vil forsøkene med pilotgallerier for barn og unge bli omgjort til en fast ordning og tatt inn på Kulturdepartementets budsjett. Riksutstillinger blir nå for alvor "satt på skinner". Den nyetablerte institusjonen betyr et løft for kunstformidlingen i Norge, sier Kleveland. Riksutstillinger får sammen med Riksteatret og Rikskonsertene lokaler i et nytt bygg på Nedre Foss i Oslo. Den totale kostnadsrammen for bygget er 273 mill. kroner.

-Jeg er spesielt glad for at vi har fått rom for en rekke viktige kulturbygg med prosjekterings- eller byggebevilgninger, sier kulturstatsråden. Det gjelder bl.a. Nasjonalbibliotek i Oslo, Hålogaland Teater, Sørlandets Kunstmuseum og Rogaland Teater. Hun framhever også at dans blir styrket på flere måter. Et nytt tiltak er innføring av en aspirantordning for Nasjonalballetten i Den Norske Opera.

Kulturminister Kleveland trekker fram forslag om tre nyordninger i 1997. Tilskuddsordningen for musikkfestivaler blir foreslått lagt om og styrket. Det gjelder også utsmykkingsordningen for offentlige bygg. Som et helt nytt tiltak foreslås en prøveordning med støtte til et profesjonelt jazzensemble for et bestemt tidsrom.

Behovet for å styrke allmennkringkastingen står sentralt i mediepolitikken, sier Kleveland. Hun beskriver omorganiseringen av NRK og etableringen av en tilleggskanal som avgjørende for å sikre NRKs stilling i et konkurranseutsatt marked.

Regjeringens satsing på en bred nasjonal produksjon av kvalitetsfilm og økt samarbeid mellom film- og fjernsynssektoren gir etter hvert gode resultater og vil bli videreført, slår kulturminister Kleveland fast. Den positive utviklingen gjelder både antall filmer og kvalitet. Norske filmer får økt oppmerksomhet og anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt.

I forbindelse med årtusenskiftet varsler statsråd Kleveland at Kulturdepartementet vil søke å legge forholdene til rette for samordning, synliggjøring og informasjonsutveksling i de tre år som gjenstår til forberedelser.

Kontaktperson: Info.sjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen