Historisk arkiv

Gimlemoen militærleir blir nytt høgskolesenter i Kristiansand

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


Informasjonssjef Marit Viggen, telefon 22 34 74 09, privat 22 56 55 51
Informasjonskonsulent Jon Aarekol, telefon 22 34 74 17, privat 22 37 65 71


Nr. 045-95 1. juni

Gimlemoen militærleir blir nytt høgskolesenter i Kristiansand

Regjeringen har bestemt at lokalene til Krigsskolen på Gimlemoen skal brukes til å samle høgskolevirksomheten i Kristiansand. I løpet av 1995 vil all militær virksomhet etter planen være avviklet på Gimlemoen. Allerede fra høsten av vil en del lokaler midlertidig leies ut for undervisning til Høgskolen i Agder.

-Dette er en stor dag både for Sørlandet og for det akademiske liv i Norge, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Gudmund Hernes. Samlokaliseringen gir grunnlag for nye koplinger mellom fag og for sterkere utnyttelse av ressursene til forskning. Gimlemoen kan bli en av de vakreste og tetteste "campuser" i Europa. Det er en storsatsing som forplikter fagmiljøene til å vise at de duger og duger til gagns, sier Hernes.

I forbindelse med omstillingen i Forsvaret skal Krigsskolen Gimlemoen slås sammen med Krigsskolen Linderud i Oslo og Gimlemoen militærleir skal avhendes. Dermed står leirområdet på ca. 390 dekar og en bygningsmasse i relativt god stand på ca. 35.000 kvadratmeter ledig.

Regjeringen går inn for å overføre Gimlemoen i sin helhet til Statsbygg til bruk for en samlet høgskolevirksomhet Noen av bygningene overføres vederlagsfritt til Studentsamskipnaden i Agder og skal brukes til studentboliger.

Regjeringens beslutning bygger på vurderingene til et utvalg ledet av Forsvarsdepartementet med representanter fra Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Høgskolen i Agder og Statsbygg. Utvalget har vurdert forskjellige muligheter for etterbruk av Gimlemoen militærleir, og konkluderte med at en Samlokalisering av Høgskolen i Agder sin virksomhet i Kristiansand er beste løsningen.

Kristiansand har fått et betydelig antall nye studenter i denne regjeringsperioden, og har et stort behov for større lokaler. Omlag 15.000 kvadratmeter av Gimlemoen leir kan tas i bruk med relativt små investeringer. Det vil i tillegg være behov for nye bygg på ca. 35.000 kvadratmeter. Forlegningene kan brukes til studenthybler.

Samlokaliseringen skal gjennomføres i løpet av en femårsperiode. Det er foreslått å bruke 5 millioner kroner til utredning av byggevirksomheten i 1996. I forbindelse med gjennomføring av prosjektet vil det bli avholdt en arkitektkonkurranse. Byggestart skal skje i 1997.

Lagt inn 7. juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen