Historisk arkiv

Arbeidsdeling og knutepunktfunksjoner mellom ingeniør og maritim utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Nr. 064/96

10.09.96

Utredning om ingeniørutdanning, IT-utdanning og maritim høgskoleutdanning:

Arbeidsdeling og knutepunktfunksjoner

Et utvalg oppnevnt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet foreslår en klar arbeidsdeling mellom høgskolene som gir ingeniør- og maritim utdanning. Utvalget anbefaler å tildele såkalte knutepunktfunksjoner innen større fagområder, dvs. at én høgskole gis et hovedansvar på området. Det er også foreslått faglige satsingsområder for de ulike høgskolene. Utvalget foreslår en midlertidig reduksjon og konsentrasjon av ingeniør-utdanningstilbudet på grunn av den lave søkningen til utdanningene de siste årene.

Dette er noen av hovedpunktene i en innstilling om fagprofil og arbeidsdeling innen ingeniørutdanning, IT-utdanning og maritim høgskoleutdanning i Norge som utvalget tirsdag overleverte KUF. Innstillingen gir en helhetlig vurdering av disse utdanningenes stilling nasjonalt.

Ingvild Myhre, divisjonsdirektør ved Alcatel Kabel Norge A/S har vært leder av utvalget, som ellers har bestått av representanter fra næringsliv, høgre utdanningsinstitusjoner og studentene.

Bakgrunnen for oppnevningen er ønsket om styrket kvalitet og mer effektiv ressursutnyttelse gjennom samarbeid og arbeidsdeling i Norgesnettet for høgre utdanning og forskning.

Utvalget påpeker at behovet for personer med den kompetansen høgre teknisk utdanning gir er større enn dagens opptakskapasitet, og videre at det er brukernes behov som bør være bestemmende for utdanningskapasiteten.

Som en følge av sviktende rekruttering foreslår utvalget likevel at antall studieplasser for ingeniørutdanning midlertidig reduseres med nærmere 20% til 3.000. For høgre utdanning innen IT og maritime fag er det foreslått en svak økning i tallet på studieplasser ved eksisterende studiesteder.

Utvalget legger vekt på at utdanningene skal gis av kvalitativt gode miljøer av en viss størrelse. Pga. rekrutteringssvikten i ingeniørutdanningen anbefaler utvalget å legge ned denne utdanningen ved høgskolene i Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag.

Kontakt og samarbeid med næringslivet mener utvalget er av avgjørende betydning både for utdanningene og for å få til nyskaping i små og mellomstore bedrifter. Det foreslås blant annet større bruk av ansatte i næringslivet til undervisning ved høgskolene. Etter- og videreutdanning er også et sentralt tema i innstillingen.

Innstillingen skal nå behandles videre i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.


Lagt inn 10 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen