Historisk arkiv

Offentlig utvalg foreslår: Ny yrkesfaglærerutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Pressemelding

Nr. 068-96, 19.september 1996

Offentlig utvalg foreslår: Ny yrkesfaglærerutdanning

Et utvalg foreslår ny hovedmodell for yrkesfaglærerutdanning. Den nye yrkesfaglærerutdanningen skal være en 3-årig høgskoleutdanning som bygger på fullført fagbrev, generell studiekompetanse og relevant praksis fra arbeidslivet. Utdanningen må tilpasses de enkelte studieretningene i videregående opplæring, men visse elementer skal være felles uansett studieretning. Pedagogisk teori og praksis skal integreres med fagdelen av studiet og gå over alle tre studieår.

Dette er en blant flere reformer som et offentlig utvalg nedsatt av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet foreslår. Lederen i utvalget, fylkesopplæringssjef Kristin Hille Valla overrakte innstillingen til kirke-, utdannings- og forskningsminister Reidar Sandal torsdag.

Utvalget har vurdert allmennlærerutdanning, faglærerutdanning og praktisk-pedagogisk utdanning for allmennfag og yrkesfag. Med bakgrunn i reformene i videregående opplæring (Reform 94) og i grunnskolen (Reform 97) fremmer utvalget en rekke endringsforslag:

Sterkere nasjonal styring

Utvalget tilrår at det blir iverksatt nye rammeplaner for lærerutdanning fra høsten 1998. Disse planene må etter utvalgets oppfatning være mer forpliktende for universiteter og høgskoler enn de nåværende rammeplanene. Utvalget tilrår dessuten at det blir gjennomført rapporteringstiltak som kan gi en nasjonal oversikt over hvordan lærerutdanningen blir gjennomført.

Kandidatår

Et flertall i utvalget tilrår et obligatorisk kandidatår etter all lærerutdanning. Alle lærerstudenter skal etter fullført utdanning gjennomføre ett års praksis som lærerkandidat før de oppnår endelig godkjenning som lærer. Lærerutdanningsinstitusjonene og barnehage-/skoleeiere skal ha et felles ansvar for veiledning og vurdering av kandidatene. Kandidatåret skal gjennomføres ved den institusjon der lærerkandidaten får sin første tilsetting.

Informasjonsteknologi

Lærerutdanningen må omfatte kunnskap om IT og bruk av IT i alle fag der dette er aktuelt av faglige eller pedagogiske grunner. Utvalget tilrår at departementet tar initiativ til utvikling av en samlet strategi for IT i lærerutdanning

Kvalitetssikring

Utredningen omfatter forslag om ulike tiltak for kvalitetssikring. Utvalget tilrår bl a å opprettholde den nåværende skikkethetsvurderingen av lærere. I tillegg foreslår utvalget at oppretting av et sentralt register over godkjente lærere bør utredes nærmere.

Yrkesfaglærere i grunnskolen

Utvalget foreslår enkelte endringer i utdanningskrav for tilsetting i skoleverket. Yrkesfaglærere bør etter utvalgets mening kunne tilsettes for undervisning på mellomtrinnet (5.-7. klasse) og ungdomstrinnet (8.-10. klasse) i grunnskolen. De bør bl a kunne undervise i noen teorifag.

Allmennlærerutdanning

Allmennlærerutdanningen kan nå være ganske ulik fra høgskole til høgskole. Utvalget tilrår at det blir en felles studiemodell for de tre første studieårene. For studentene blir den obligatoriske rammen utvidet fra 50 til 60 vekttall.

Praktisk-pedagogisk utdanning

Utvalget tilrår at de tidligere adskilte utdanningene for lærere i allmennfag og lærere i yrkesfag blir organisert som felles praktisk-pedagogisk utdanning basert på én, felles rammeplan. Etter utvalgets oppfatning bør relevant fagutdanning etterfulgt av praktisk-pedagogisk utdanning kvalifisere for undervisning både i videregående opplæring og på mellomtrinnet og ungdomstrinnet i grunnskolen.

Utvalget har hatt følgende medlemmer:

  • Fylkesopplæringssjef Kristin Hille Valla (leder), Lillehammer
  • Professor Trygve Bergem, Bergen
  • Adjunkt Anne Marie Brendmo, Korgen
  • Rektor Albert Einarsson, Oslo
  • Rektor Trond Herland, Oslo
  • Direktør Ellen Inga Hætta, Kautokeino
  • Leder Merete Jørstad, Oslo
  • Rektor Arne Kvaal, Horten
  • Førsteamanuensis Bjørn Monstad, Kristiansand
  • Rektor Stein Pettersen, Bjørkelangen
  • Rektor Peder Magne Solheim, Sunndalsøra
  • Studieleder Aud Marie Stundal, Sogndal
  • Førsteamanuensis Alfred Oftedal Telhaug, Trondheim
  • Rektor Ingeborg Tveter Thoresen, Tønsberg
  • Rektor Arvid Vada, Levanger

Innstillingen blir publisert som offentlig utredning (NOU) og sendt til en omfattende høring i løpet av høsten.

Kontaktpersoner

Medlemmer i utvalget:

  • Fylkesopplæringssjef Kristin Hille Valla, leder av utvalget (kan treffes etter 25.09.96) Tlf: 61 28 92 13 Privat: 61 26 30 60
  • Førsteamanuensis Alfred Oftedal Telhaug Tlf: 73 59 19 56 Privat: 72 55 82 97
  • Rektor Ingeborg Tveter Thoresen Tlf: 33 03 10 10 Privat: 33 32 69 26

Sekretariatet:

  • Direktør Odd E Johansen Tlf: 22 24 79 83 Privat: 35 01 08 75
  • Utdanningsdirektør Bjørn L Tønnesen Tlf: 57 65 54 01

Utredningen vil bli utgitt som en NOU i løpet av noen uker, og vil da bli lagt ut på ODIN.

Lagt inn 19 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen