Historisk arkiv

Økning i lærlingtallet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Nr. 063/96

6.9.1996

Reform 94:

Økning i lærlingtallet

Fra juli til august økte antall lærlingkontrakter for elever som omfattes av Reform 94 med 1230. Dette er en økning på 15 prosent. Totalt er det nå tegnet 9200 lærlingkontrakter for denne gruppen.

I tillegg opplyser fylkeskommunene at det i år er inngått ca 6000 lærlingkontrakter for ungdom og voksne som ikke er omfattet av Reform 94. Dette gir et totaltall på rundt 15 000 tegnede lærlingkontrakter hittil i år. Dette er ca 50 prosent flere kontrakter enn det ble tegnet for hele fjoråret.

Noen fylkeskommuner peker seg positivt ut. I Buskerud har nesten åtte av ti søkere tegnet lærlingkontrakt, og Oppland har en økning på hele 60 prosent når det gjelder inngåtte lærekontrakter i forhold til tall fra slutten av juli. Innenfor noen av de fagene som tidligere hadde tegnet få lærlingkontrakter, er det skjedd en viss økning. For elektrikerfaget, omsorgsarbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget og kokkfaget er det en økning på mellom 16 og 35 prosent.

Det mangler fremdeles nesten 6000 plasser før alle søkere har fått lærlingtilbud.

Alle elever med opplæringsrett etter Reform 94 vil få et tilbud enten som lærling i bedrift eller et tilsvarende opplæringstilbud i skole som fører fram til fagprøve.

Gledelig

-Det er gledelig at tallet på lærlingplasser nå er kommet opp i 15 000, sier kirke-, utdannings- og forskningsminister Reidar Sandal i en kommentar. -Men det ikke tilfredsstillende at så mange som 6000 reformelever foreløpig ikke har fått læreplass. Nå handler det om å gjøre en ekstra innsats de neste ukene for å skaffe flere ungdommer lærlingkontrakter. Departementet vil støtte arbeidslivet i en siste anstrengelse for å gi flere reformelever lærlingplass, sier Sandal.

Andre kommentarer:

  • Det har aldri vært inngått så mange lærekontrakter i privat sektor som i år, men vi er ikke i mål. Det står fortsatt mange reformelever uten lærlingplass, sier direktør i NHO, Karl Glad i en kommentar til tallene som er innhentet. -NHO vil legge tilrette for en kraftanstrengelse de neste ukene for å nå nærmest mulig måltallet på 12 000 lærlingplasser for reformelever innen privat sektor. Vi har tro på at vi vil ta et godt skritt framover før avslutningen av kontrakttegningen ved utgangen av denne måneden, sier Glad.
  • Økningen av opplæringskapasiteten er bra, uttaler LO's leder Yngve Haagensen. -Men at 6000 reformelever ikke har fått tilbud om lærlingplass er ikke godt nok. Her må arbeidsgivere og arbeidstakere ta et ekstra løft, sier Haagensen.

Lagt inn 9 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen