Historisk arkiv

Jordbruksoppgjøret -96: Staten øker med 420 millioner.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Landbruksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Landbruksdepartementet


8. mai 1996

Staten øker med 420 millioner

Melke- og sauebønder er vinnerne i statens nye forslag. Et bruk med 10-12 melkekyr vil få økt sin inntekt med opp til 5.200 kroner eller 4,1 prosent i 1996, mens et sauebruk får opp til 5.800 kroner eller 6,2 prosent mer per årsverk. Forslaget innebærer en økning i avtalerammen på 120 millioner kroner i forhold til forrige periode, og 420 millioner mer enn det første tilbudet fra staten. I tillegg kommer det en engangsutbetaling på 150 millioner kroner.

- Næringen har ikke klart å gjennomføre de nødvendige kostnadsreduksjoner for å sikre en tilfredsstillende inntektsutvikling innen jordbruket. Staten ser det derfor som nødvendig å øke støttenivået for at landbruksbefolkningen skal kunne ha samme muligheter til inntektsutvikling som resten av befolkningen, sier landbruksminister Gunhild Øyangen og administrasjonsminister Nils Totland i en kommentar til det nye forslaget.

Inntektsveksten av statens forslag utgjør 3.100 kroner per årsverk Fra 1995 til 1996 vil statens nye forslag gi en inntektsvekst på en halv prosent. Dette er 2,3 prosent mer enn i det første tilbudet. De to statsrådene understreker samtidig bøndenes eget ansvar for inntektsutviklingen som selvstendig næringsdrivende;

- Det er sterkt beklagelig at kostnadsutviklingen gjør det umulig å oppfylle Stortingsvedtaket om reduserte overføringer og priser. Samtidig understreker situasjonen hvor viktig det er å få gjennomført nye kostnadsreduserende tiltak og gi rom for omstillingsmuligheter. Det vil si omfordeling av melkekvoter og stimulering av tiltak som spesialisert storfekjøtt-produksjon, økologisk produksjon, bær-, frukt- og grønnsaksproduksjon og alternativ næringsutvikling. Vi må ikke tape av syne at det skal være mulig tjene penger på produksjonen og næringsvirksomheten.

Forslaget innebærer en varig økning i priser og overføringer på til sammen 120 millioner kroner. Av dette skal halvparten tas ut over statsbudsjettet som overføringer. I tillegg til rammeøkningen kommer det engangsutbetalinger på til sammen 150 millioner kroner i 1996. Med endret bruk av bevilgninger over jordbruksavtalen og reduserte kraftforpriser, vil tilbudet gi en varig inntektsøkning for jordbruket på 300 millioner kroner.

I statens forslag økes de produksjonsnøytrale tilskuddene gjennom økte arealtilskudd. Dette kommer distriktene, og særlig jordbruket i Nord-Norge tilgode. Distriktsproduksjonene blir også ekstra tilgodesett gjennom at effekten av forslaget for melke- og sauebruk blir høyere enn for gjennomsnittet.

Prisene på melk og mørke kjøttslag vil øke noe på grunn av den utvidede rammen, men det vil fortsatt bli prisreduksjon på gris, egg og fjørfe. Kornprisen foreslås redusert med 5 øre per kg, og staten legger til grunn at kraftforprisen også blir redusert med 5 øre per kg, selv om prisnedskrivingen til norsk korn blir redusert med 10 øre per kg. Toll- og avgiftsreduksjoner på importert korn og protein sammen med en produktivitetsvekst forventes å kompensere for redusert prisnedskriving.

linkdoc020001-990053#docNærmere om regjeringens forslag til Stortinget for jordbruksoppgjøret 1996


Lagt inn 8 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen