Historisk arkiv

MILJØVERNMINISTER THORBJØRN BERNTSEN VIL HA BINDENDE INTERNASJONALE FORPLIKTELSER OM BEGRENSNING AV KLIMAGASSUTSLIPPENE.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Miljøverndepartementet


5.april 1995

MILJØVERNMINISTER THORBJØRN BERNTSEN VIL HA BINDENDE INTERNASJONALE FORPLIKTELSER OM BEGRENSNING AV KLIMAGASSUTSLIPPENE.

Vi har nok kunnskap om faren for alvorlige globale klimaendringer til å iverksette konkret handling nå, basert på klare internasjonale forpliktelser- , sa miljøvernminister Thorbjørn Berntsen i sitt hovedinnlegg på den første dagen av ministermøtet under Klimakonferansen i Berlin, der omlag 120 land er representert. Miljøvernministeren fremholdt at faren for langsiktige klimaendringer er en av de mest dyptgripende utfordringer menneskeheten har stått overfor. Det er derfor nødvendig å gi den økonomiske veksten et nytt og mer miljøvennlig innhold samt endringer i livsstil og forbruksmønstre. I denne sammenheng er det viktig å fremme økt energieffektivisering og overgang til renere og mer miljøvennlige energikilder. Energiprisene bør inkludere de fulle miljøkostnadene ved produksjon, transport og bruk av energien.

Norge mener at de nåværende forpliktelsene i Klimakonvensjonen er utilstrekkelige i forhold til konvensjonens endelige mål om å hindre farlige menneskeskapte klimaendringer. Arbeidet med oppstarting av forhandlinger om nye og mer konkrete forpliktelser nedfelt i en egen protokoll under Klimakonvensjonen bør derfor gis høyeste prioritet på Berlinmøtet, uttalte Berntsen.

Miljøvernministeren sa videre at hovedansvaret for å begrense utslippene av klimagassene hviler på industrilandene. Som et første skritt går Norge inn for at det fastsettes felles utslippsforpliktelse for OECD-landene, og at det utvikles gjennomføringsmekanismer basert på kriterier for en rettferdig byrdefordeling mellom landene.

Berntsen understreket at Norge selvfølgelig er forberedt på å ta sin del av en slik forpliktelse. Han pekte på at Norge allerede har iverksatt betydelig virkemiddelbruk for å begrense klimagassutslippene, og at ytterligere tiltak er under vurdering. Den norske CO2 -avgiften som ble introdusert i 1991 er i dag blant de høyeste i verden og dekker omlag 60 prosent av de norske CO2 -utslippene. Regjeringen vil vurdere å utvide avgiften til å gjelde CO2 -utslipp fra flere områder. Videre er det nedsatt en Grønn skattekommisjon som skal vurdere hvordan hensynet til vern av miljøet kan inkorporeres i skatte- og avgiftssystemet. Norge vil videre øke sine anstrengelser for å fremme energiøkonomisering og andre tiltak for å begrense utslippene av klimagassene.

Thorbjørn Berntsen sa også at Norge for øyeblikket vurderer nye pilotprosjekter knyttet til felles gjennomføring av klimatiltak på tvers av landegrensene. Til nå har Norge bidratt til slike prosjekter i Polen og Mexico. Denne typen prosjekter vil gi verdifull erfaring med slike samarbeidstiltak. De finansieres av midler som kommer i tillegg til den tradisjonelle utviklingshjelpen.

Lagt inn 26 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen