Historisk arkiv

Miljøvernpolitisk redegjørelse 1995 - INDUSTRILANDENE MÅ ENDRE FORBRUKSMØNSTERET

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Miljøverndepartementet


11. mai 1995

Miljøvernpolitisk redegjørelse 1995 - INDUSTRILANDENE MÅ ENDRE FORBRUKSMØNSTERET

Vi har fått til en rekke miljøforbedringer nasjonalt de siste årene. Likevel står vi overfor store utfordringer framover, ikke minst i arbeidet med å endre industrilandenes produksjons- og forbruksmønstre. Dette ga miljøvernminister Thorbjørn Berntsen uttrykk for i miljøvernpolitisk redegjørelse i Stortinget i dag.

- Mye av ansvaret for å finne løsninger på de globale miljøproblemene ligger i industrilandene og kan bare løses gjennom internasjonalt samarbeid. Uttynning av ozonlaget, faren for klimaendringer, mengder av farlig avfall og til en viss grad utarming av biologisk mangfold er alle faktorer som er utløst av våre produksjons- og forbruksmønstre, sa Thorbjørn Berntsen.

Norge har spilt en viktig rolle som pådriver for å få satt temaet høyt på den internasjonale dagsorden. I begynnelsen av februar sto Norge som arrangør av en ministerkonferanse om bærekraftig produksjon og forbruk. Konferansen munnet ut i et forslag til arbeidsprogram som miljøvernministeren la fram for FNs kommisjon for bærekraftig utvikling (CSD) i slutten av april.

- Programmet ble godt mottatt, og CSD anbefaler alle regjeringer å benytte det i de nasjonale oppfølgingene, sa Berntsen. - Med utgangspunkt i dette arbeidsprogrammet, arbeider Miljøverndepartementet nå med en handlingsplan for den nasjonale oppfølgingen på departementets ansvarsområde. Dette kommer i tillegg til og supplerer de nasjonale handlingsplanene på klima, NOx og biologisk mangfold.

En ny hovedsatsing er etableringen av GRIP senter - Stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk. Ved å forene miljø- og markedsinnsikt og organisasjonstiltak skal GRIP bidra til en bærekraftig utvikling i norske private og offentlige virksomheter. Senteret vil føre videre Miljøverndepartementets program Grønt arbeidsliv.

Andre sentrale elementer i den nasjonale oppfølgingen er den grønne skattekommisjonen som er kommet i arbeid. Den skal belyse hvilken rolle skatte- og avgiftspolitikken kan spille for å oppnå økt sysselsetting og et bedre miljø i langt perspektiv.

- En grønn statlig innkjøpspolitikk er også et viktig element i en politikk for bærekraftig produksjon og forbruk, sa Berntsen. - Omfanget av offentlige innkjøp var på over 140 milliarder kroner i 1993. De statlige innkjøpene utgjør 70 milliarder kroner i året, og det offentlige bør som landets største enkeltkjøper stille morgendagens krav til produktene, mente Berntsen.

Miljøverndepartementet har dessuten innledet et samarbeid med Barne- og familiedepartementet, forbrukerorganisasjonene og forskningsrådet om en grønn forbrukerpolitikk.

Lagt inn 26 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen