Historisk arkiv

NORGE FREMMER FORSLAG OM GLOBALT FORBUD MOT EKSPORT AV FARLIG AVFALL FRA OECD-LAND TIL IKKE-OECD-LAND

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


18. september 1995

NORGE FREMMER FORSLAG OM GLOBALT FORBUD MOT EKSPORT AV FARLIG AVFALL FRA OECD-LAND TIL IKKE-OECD-LAND

Idag innledes en internasjonal konferanse i Genève om FNs konvensjon om grensekryssende transport av farlig avfall (Baselkonvensjonen). Norge har fremmet forslag om å endre konvensjonen ved å innføre forbud mot eksport av farlig avfall fra OECD-land til ikke OECD-land.

"Produksjons- og forbruksmønsteret i den vestlige verden fører til store mengder farlig avfall som vi i de rike landene har et moralsk ansvar for selv å ta hånd om på en forsvarlig måte" sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen, som reiser til konferansen i Genève i morgen.

Det norske endringsforslaget er en oppfølging av tidligere behandling av spørsmålet om eksportforbud i Baselkonvensjonen. Forslaget baserer seg også på et nordisk samarbeide omkring spørsmål om farlig avfall. Det er ventet sterk støtte til forslaget fra bla. EU og fra u-landene som tidligere har bedt om et slik forbud for å sikre seg mot å bli dumpeplass for farlig avfall fra de rike landene. Forslaget innebærer et umiddelbart forbud mot eksport ut av OECD-landene av farlig avfall til sluttbehandling, og at eksport av farlig avfall til gjenvinning fases ut innen utløpet av 1997.

Baselkonvensjonen en global konvensjon forhandlet fram i regi av UNEP (United Nations Environment Programme). Den trådte i kraft i 1992 og har som hovedformål å redusere grensekryssende transport av farlig avfall til et minimum og å bidra til miljømessig forsvarlig behandling av avfall.

Norge var et av de første landene som ratifiserte konvensjonen i 1990 og har siden da hatt et generelt forbudt eksport av farlig avfall til u-landene. Fra 1. januar i år ble dette forbudet utvidet slik at det nå ikke er tillatt å eksportere farlig avfall fra Norge ut av OECD-området. Det norske endringsforslaget er således allerede gjennomført i norsk rett.

Lagt inn 19 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen