Historisk arkiv

Økt vilje til utvidet samarbeid om miljøvern i Barentsregionen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


19. desember 1995

ØKT VILJE TIL UTVIDET SAMARBEID OM MILJØVERN I BARENTSREGIONEN

Det 2. miljøvernministermøtet under Barentsrådet ble holdt i Rovaniemi i Finland sist uke. Den norske delegasjon ble ledet av miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. Ministre og representanter for regjeringene i de nordiske land og Russland og Kommisjonen for det europeiske fellesskapet ble enige om å utvide samarbeidet om miljøvern og bærekraftig utvikling i Barentsregionen. En ministererklæring ble også godkjent på møtet.

Siden handlingsprogrammet for miljøvern og bærekraftig utvikling i Barentsregionen ble vedtatt i Bodø 15.juni 1994, har en arbeidsgruppe under ledelse av statssekretær Bernt Bull, Miljøverndepartementet, videreutviklet og konkretisert handlingsprogrammet. Til ministerrådsmøtet la statssekretær Bernt Bull frem rapporten fra arbeidsgruppen som oppsummerer alle igangsatte og planlagte miljøvernprosjekter i regionen, og gir råd om den videde prioritering av miljøverninnsatsen i regionen. Arbeidsgruppen foreslår bl.a. å å igangsette et regionalt samarbeid om følgende tiltak: - program for oppbygging av russisk miljøvernforvaltning. - program for bærekraftig skogbruk og bevaring av biodiversitet i regionen.

Forslagene fikk støtte fra Barentsrådet. Barentsrådet vedtok også å videreføre gruppens arbeid under ledelse av Finland.

Til ministerrådsmøtet ble det også lagt frem en rapport fra det nordiske miljøfinansierinsselskapet NEFCO, hvor man har identifisert 10-12 konkrete miljøinvesteringsprosjekter i russisk del av regionen. Disse prosjektene skal i løpet av første halvår 1996 gjennomgå mulighetsanalyser, før de iverksettes. Dette arbeidet som det ble tatt initiativ til fra norsk side parallelt med arbeidet med miljøhandlingsprogrammet for Barentsregionen, må sees i sammenheng med innsatsen for å få i stand en bred kompetanseutvikling i russisk del av Barentsregionen.


Kontaktperson: Magne H. Røed


Lagt inn 4. januar 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen