Historisk arkiv

Renere produksjon i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


15. desember 1995

Renere produksjon i Russland

Siden 1994 har vi hatt 60 bedrifter i Nordvest-Russland på kurs om renere produksjon, avfallsminimering, energisparing og miljøvennlig prosessstyring. Opplæringsprogrammet er utviklet av Norske Sivilingeniørers Forening, NIF, i samarbeid med Miljøverndepartementet. Resultatene det første året er meget gode både når det gjelder miljøvirkning og økonomisk forbedring i de enkelte bedriftene.

Med bistand fra norske sivilingeniører og bedriftsrådgivere lærer russiske ingeniører hvordan de kan redusere mengden forurensende utslipp og avfall til luft og vann, og å spare energi i de bedriftene de arbeider med utgangspunkt i de ressursene de rår over. Ved årsskiftet er det gjennomført tre programmrunder som alle har vært vellykket og godt mottatt både av russisk miljømyndigheter og industribedriftene og ført til en mengde selvfinasierende tiltak i russiske industribedrifter.

Russiske miljøvernmyndigheter vil vurdere å satse økonomiske midler bl.a. for å få kvalifisert flest mulige russiske rådgivende ingeniører slik at spredningseffekten kan økes. Det er videre innledet samarbeid med andre nordiske land i Barentsregionen om mulig medvirkning til programmet for ytterliger å øke spredningen.

Norge har tilsagt støtte til opprettelse av et russisk senter for renere produksjon som skal bistå gjennomføringen av programmet. En virkning av programmet vil være formidling av kontakt mellom russiske og norske industribedrifter. Som et supplement til programmet er det derfor gjennom SFT iverksatt et arbeid for å identifisere mulige norsk-russiske samarbeidsprosjekter hvor norsk miljøteknologi kan tenkes utnyttet. Engasjement av spesialrådgivere i tilknytning til enkelte bedrifter, forventes også å medvirke til oppdrag for norsk industri.


Kontaktperson: Magne H. Røed


Lagt inn 21 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen