Historisk arkiv

St meld om opptrapping av barskogvernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Miljøverndepartementet


02. juni 1995

St meld om opptrapping av barskogvernet

Regjeringen la idag fram melding til Stortinget om opptrapping av barskogvernet fram mot år 2000. Ved en utvidelse på 120 km2, vil det tilsammen bli fredet 569km2 produktiv barskog i Norge, forteller miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Gjennomføring av eksisterende plan vil føre til at 295 km2 barskog vil bli vernet. I dette er inkludert 15 km2 i Oslomarka og 30 km2 i forbindelse med utvidelse av Pasvik nasjonalpark. I tillegg inngår ca 154 km2 produktiv barskog i forbindelse med andre fredninger etter naturvernloven. Tilsammen utgjør dette før dagens beslutning om en utvidelse 449 km2.

Den foreslåtte utvidelse på omlag 120 km2 produktiv barskog, hvorav omlag 10 prosent er statsskog, vil fange opp vesentlige mangler ved dagens barskogplan. I den nåværende plan er særlig den høyproduktive granskogen i lavlandet og kystbarskogen dårlig representert. Utvidelsen vil føre til at Norge får vernet vel 1 % av den produktive barskogen, noe som er et viktig steg framover, sier miljøvernministeren som oppgir kostnadene for det utvidede vernet til omlag 180 mill kr.

Stortingsmeldingen som er lagt fram vurderer dagens verneomfang og behovet for ytterligere vern, og hovedretningslinjene for det videre arbeid med landsplanen. Landsplanen har som målsetting å sikre et representativt utvalg av både det typiske og de sjeldne/truete elementer i norsk barskog- natur og er en viktig del av bevaring av biologisk mangfold. Ivaretagelse av biologisk mangfold må imidlertid skje gjennom retningslinjer for den ordinære skogsdriften, hvor det bl.a. skal legges vekt på at dagens næringsmessige bruk av skogen skal bevare mulighetene for ressursutnytting i framtida og sikre at naturens mangfold opprettholdes.

Når nye verneområder skal velges ut vil Norsk institutt for naturforskings registreringer bli brukt som grunnlag, med hovedvekt på de områder som har vært på lokal høring. Erfaringene fra gjennomføringen av den nåværende barskogplanen har vært positive. Også i det videre arbeid vil en nytte seg av regionale utvalg med representanter fra myndigheter, næringer og naturvernorganisasjoner og et liknende sentralt utvalg.

Det er en målsetting å avgjøre flest mulig erstatningssaker i form av minnelige avtaler med grunneierne. De grunneiere som ønsker det, skal også få selge sin eiendom til staten etter de samme retningslinjer som tidligere eller få tilbud om makeskifte med statsgrunn i henhold til de fastsatte retningslinjene.

Kontakt: Avdelingsdirektør Atle Haga, telefon 22345870Lagt inn 6. juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen