Historisk arkiv

Endringer i spesialavfallsforskriften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


12. september 1996

Endringer i spesialavfallsforskriften

Miljøverndepartementet har i dag vedtatt endringer i forskrift om spesialavfall. Endringen gjennomfører EUs liste over farlig avfall, og innebærer at Norge nå har samme inndeling og benevning av spesialavfall som de fleste EU-land. Revisjonen medfører kun mindre endringer med hensyn til hva som er å regne som spesialavfall.

For å oppfylle Norges forpliktelser etter EØS avtalen til å implementere EUs liste over farlig avfall (Rådsbeslutning 94/904/EF) er forskrift om spesialavfall av 19.5. 1994 nå endret.

Revisjonen innebærer først og fremst en endring av inndelingen og benevningen av ulike spesialavfallstyper. Det opprinnelige norske systemet med 15 stoffbaserte spesialavfallsgrupper er erstattet med EUs liste over farlig avfall som består av 20 hovedkategorier med diverse underkategorier. Den nye inndelingen av spesialavfallsyper er hovedsakelig prosess- og bransjebasert.

For å sikre at alt som hittil har vært spesialavfall fremdeles vil være det, er det innført enkelte nasjonale tillegg til EUs liste. Også avfall som ikke står på lista, men som innehar visse farlige egenskaper og overskrider visse grenseverdier er i følge forskriften å betrakte som spesialavfall.

Med denne endringen er Norge i samsvar med resten av Europa når det gjelder inndeling og benevning av spesialavfall, og det er trukket opp klare grenseverdier for hva slags avfall som er å betrakte som spesialavfall.


Kontaktperson:fung. Avdelingsdirektør Ellen Hambro
tlf. 22245815


Lagt inn 13 september 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen