Historisk arkiv

Fra ord til handling i våre byer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet

ismap

PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


13. september 1996

Fra ord til handling i våre byer

Hvordan skal vi bo, reise, handle og møtes i byene våre? Kan nordmenn bli byfolk? Dette er spørsmål i fokus på Miljøbykonferansen - 96 på Rica Ishavshotell i Tromsø. 17. - 18. september.

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen vil for første gang dele ut en miljøbypris. Prisen skal stimulere til bærekraftig byutvikling og til nyskapende tiltak for framtidas byer. Statssekretær Bernt Bull som leder juryen for Miljøbyprisen, skal redgjøre for juryens innstilling.

Hvordan utvikle miljøvennlig praksis i byene er tittelen på den store rundebordsdebatten 18. september hvor miljøvernministeren møter Heidi Sørensen, leder i Norges Naturvernforbund, stortingsrepresentant Hilde Frafjord Johnson fra Kristelig Folkeparti, ordførerne fra miljøbyene og representanter fra fagmiljøer og organisasjoner. Sentrale spørsmål for debatt er hvilke verdier og drivkrefter som skal styre framtidens byutvikling. Vil vi for eksempel at spredtbygde eneboliger og privat bilbruk skal vike plass for hensyn til ressursbruk og bymiljø? Ingolf Håkon Teigene leder debatten som starter med en video hvor Ungdommens miljøverksted presenterer sine ønsker for framtidas byer.

Miljøbyene Tromsø, Gamle Oslo, Fredrikstad, Kristiansand og Bergen samarbeider med Miljøverndepartementet om å utvikle eksempler på norske miljøbyer. De fem kommunene skal være forbilder og inspirere til en miljøvennlig byutvikling der trafikk, utbygging, grøntområder, kulturminner og avfallshåndteringen sees i en planmessig sammenheng.

Søkelyset på konferansen settes på muligheter og hindringer for en miljøvennlig praksis i dagens byer, og hvordan vi skal forme framtidas byer. Organisasjoner, fagfolk og politikere drøfter arbeidet for Miljøbyen på egne verksteder under Tromsøkonferansen.Over 300 deltakere er påmeldt.


Miljøverndepartementets pressekontakt i Tromsø 16.-18. september er: Signe Ihlen Tønsberg tlf: 96 51 34 51/ 94 12 50 86.

Tromsø kommunes pressekontakter: Gunnar Sander/Petra Pohl tlf: 94 89 71 27
Rica Ishavshotell, Tromsø tlf: 77 66 64 00. faks: 77 66 64 44
Telefon - og faksnummer til presserommet/"Amundsen"-rommet på Rica Ishavshotell er: 77 61 19 76


Lagt inn 13 september 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen