Historisk arkiv

Miljøverndepartementet satser på gjenvinning av organisk avfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


3. juli 1996

Miljøverndepartementet satser på gjenvinning av organisk avfall

Miljøverndepartementet har i dag bevilget midler til Bjugn Industrier AS for etablering av et anlegg for gjenvinning av matrester, og til Norsk Kjøtt for gjennomføring av et forskningsprosjekt om bruk av matrester til svinefôr. «Disse to prosjektene er viktige ledd i arbeidet med å snu strømmen av avfall bort fra fyllplass og over til gjenvinning. De vil gi oss viktig kunnskap omkring bruk av matrester til fôr, og jeg er glad for at vi nå får en løsning for håndtering av store deler av det våtorganiske avfallet i flere kommuner i Midt-Norge», sier miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Matavfall på fyllplass er årsak til forurensende utslipp til luft, vann og jord av bl.a. klimagasser, organiske stoffer og næringssalter. I tillegg kan det føre til luktplager og oppformering av skadedyr. Miljøvernmyndighetene ønsker derfor at dette avfallet skal bort fra fyllplassene. Matavfallet utgjør en ressurs som bør utnyttes på best mulig måte, f.eks. som fôr eller kompost.

Bjugn Industrier AS planlegger å bygge en ny prosesslinje for behandling og gjenvinning av matavfall til fôr. Prosjektet baseres på samarbeid med flere kommuner i Midt-Norge, og vil gi en varig løsning for håndtering av matavfallet i disse kommunene. Miljøverndepartementet støtter Bjugn Industrier AS med inntil kr. 9 000 000 til etablering av den nye prosesslinjen.

Norsk Kjøtt ønsker gjennom prosjektet «Miljøfôr/våtfôr - kvaliteten på råvarer og ferdigfôr» å fremskaffe mer kunnskap om bruk av matavfall til fôr. Gjennom prosjektet vil man bl.a. skaffe kunnskap om kvalitet på råvarer og fôr, riktig anvendelse av avfallsbasert fôr og sammenhengen mellom sorterings- og innsamlingsrutiner og kjøttkvaliteten. Kunnskaper og viten som frembringes i dette prosjektet kan bidra til en langsiktig og stabil utnyttelse av matavfall som fôr. Miljøverndepartementet støtter derfor Norsk Kjøtt med 1 200 000 kroner til gjennomføring av prosjektet.

Kontakt: Avdelingsdirektør Ellen Hambro, 2224 5815


Lagt inn 5 juli 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen