Historisk arkiv

Tilbakemelding fra Bern-konvensjonen på norsk kvotejakt på gaupe og rovviltforvaltningen generelt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Miljøverndepartementet


PRESSEMELDING
Miljøverndepartementet


3. juli 1996

Tilbakemelding fra Bern-konvensjonen på norsk kvotejakt på gaupe og rovviltforvaltningen generelt

Norske miljøvernmyndigheter har ved brev av 17. juni 1996 fra sekretariatet for Bern-konvensjonen, mottatt en vurdering av gaupeforvaltningen i Norge samt en presisering av hvilke forpliktelser konvensjonen innebærer for Norge i rovviltsammenheng. Bern-konvensjonen er en internasjonal avtale om vern av dyr og planter i Europa, samt deres leveområder.

Ved brev av 26. februar 1996 til sekretariatet for Bern-konvensjonen meldte Bellona norske myndigheter for brudd på konvensjonen. Det var årets kvotejakt på gaupe som foranlediget innmeldelsen. Direktoratet for naturforvaltning ga i sitt svar av 3. mai 1996 til Bernkonvensjonen en fyldig redegjørelse for norsk gaupeforvaltning og oppfyllelse av forpliktelser i forhold til Bernkonvensjonen. I sitt brev konkluderer sekretariatet med at den norske kvotejakten på gaupe ikke er i strid med de forpliktelser Norge har etter Bern-konvensjonen, og at de ikke akter å forfølge denne saken ytterligere. Det påpekes at saken har vært til behandling i Byrået, som er konvensjonens styringsorgan mellom partsmøtene.

På bakgrunn av korrespondanse og samtaler med næringsorganisasjoner og Bellona vedrørende norsk rovviltforvaltning, ønsker konvensjonssekretariatet å komme med noen utdypende kommentarer. Sekretariatet presiserer at de land som har sluttet seg til konvensjonen har klare forpliktelser til å bevare bestander av rovdyrarter oppført på konvensjonens lister. Sekretariatet avslutter med å understreke at alle nordiske land har en selvstendig forpliktelse til å bevare bestander av alle arter som befinner seg innenfor egne landegrenser, uavhengig av om nabolandene utøver en positiv forvaltning av en bestemt art. En felles forvaltningsmodell med utgangspunkt i at hvert enkelt land har ansvaret for en bestemt rovdyrart vil være en klar feiltolking av de forpliktelser som følger av konvensjonen.


Lagt inn 5 juli 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen