Historisk arkiv

Avtale om kraftutveksling mellom Norge og Tyskland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


21. september 1995

Avtale om kraftutveksling mellom Norge og Tyskland

Nærings- og energidepartementet har i dag gitt EuroKraft Norge AS (EuroKraft) konsesjon for en langsiktig kraftutvekslingsavtale med det tyske selskapet EST EuroStrom Trading GmbH (EuroStrom). Avtalen skiller seg noe fra de langsiktige kraftutvekslingsavtalene som tidligere har fått konsesjon ved at partene skal foreta fast energinøytral utveksling på inntil 3 TWh årlig (1,5 TWh i hver retning). I tillegg til den faste utvekslingen skal EuroKraft hvert år eksportere 0,5 TWh fastkraft. Resterende kapasitet skal benyttes til kortsiktig utveksling.

- Avtalen utnytter forskjellene mellom det norske vannkraftsystemet og kraftsystemene på kontinentet, sier statssekretær Gunnar Myrvang. - Norske leveranser på dagtid kan erstatte investeringer i toppkraft i Tyskland. De norske avtalepartene garanterer for at kapasitet er tilgjengelig i det norske systemet. De tyske kraftprodusentene vil oppnå en jevnere og dermed økonomisk og miljømessig gunstigere drift av sine varmekraftverk. På norsk side vil fordelene være knyttet til bedre betaling for effekten, tørrårssikring og mulighet for avsetning av kraft i våte år.

EuroKraft er eid av 22 norske kraftprodusenter som tilsammen representerer i underkant av 30 prosent av den norske produksjonskapasiteten. EuroStrom er eid med en halvdel hver av Hamburgische Electricitäts-Werke AG (HEW) og RWE Energie AG (RWE). RWE er Tysklands største kraftprodusent med en årlig produksjon på 125 TWh. HEWs årlige produksjon er 12,5 TWh.

Utvekslingen skal skje via en ny 600 MW kabel mellom Norge og Tyskland. Kabelen skal settes i drift senest 1. januar 2003. Avtalens varighet er 25 år. Den nye kabelen skal planlegges, bygges, eies og drives av et eget selskap, EuroKabel AS. Kabelselskapet vil være eid med en halvdel hver av EuroStrom og Statnett SF. Legging av sjøkabelen i indre farvann og nødvendige elektriske anlegg på land vil bli underlagt egen konsesjonsbehandling.

Den kortsiktige utvekslingen er basert på prisene i det norske markedet og de marginale kostnadene til RWE og HEW. EuroStrom skal i tillegg innhente pristilbud fra andre leverandører på kontinentet og legge disse til grunn dersom de er lavere enn RWEs og HEWs marginale kostnader. Hvis det etableres en børs i Tyskland skal prisene på denne børsen legges til grunn. NVE skal kontrollere at avtalen og konsesjonsvilkårene overholdes.


Informasjonssjef: Anne Ekern, Tlf: 22 34 61 09, Faks: 22 34 95 67
Lagt inn 21 septembert 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen