Historisk arkiv

Oppdatert verdivurdering Statoil

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Nærings- og energidepartementet


22. mai 1995

Oppdatert verdivurdering Statoil

- Nærings- og energidepartementet har mottatt en oppdatert verdivurdering av Statoil som viser en oppjustering sammenlignet med anslagene fra i fjor. I følge den årlige oppdateringen har Statoils markedsverdi økt med mer enn fem milliarder kroner, noe som tilsier at selskapet inkludert aksjeutbytte har gitt sine eiere en avkastning på 10 prosent i løpet av året, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Nærings- og energidepartementet iverksatte i 1993 en uavhengig verdivurdering av Statoilkonsernet. Formålet med å foreta løpende vurderinger av Statoils verdi er å bedre statens eieroppfølging. Departementet legger ikke avgjørende vekt på avkastningen for enkeltår. Det forkuseres derimot på den langsiktige utviklingen, og særlig de faktorer selskapet selv kan påvirke.

Goldman Sachs anslår nå Statoils markedsverdi til 77-83 milliarder kroner, opp fra 72-78 milliarder kroner i 1994. FIBA beregner verdien av Statoil til 88 milliarder kroner, mot 80 milliarder kroner året før.

I følge FIBA er den gunstige utviklingen i Borealis den viktigste årsaken til oppjusteringen sammenlignet med fjorårets beregninger. FIBA verdsetter aksjene i Borealis til 10 milliarder kroner kroner, mot 4,4 milliarder kroner i 1994.

En av Statoils hovedutfordringer vil være å dempe et vesentlig fall i oljeproduksjonen. Rapportene konkluderer med at de finansielle utsiktene ser lyse ut for Statoil. Selskapet vil få en sterk kontantstrøm i årene framover, med en betydelig styrking av selskapets finansielle situasjon og handlefrihet. Dette gir Statoil et godt utgangspunkt for å møte de store investeringene som er påkrevet for å nå målene om framtidig produksjon. Selskapets portefølje inneholder flere lovende muligheter internasjonalt, som kan gi betydelig produksjon på sikt.

Sammenlignet med en rekke oljeselskaper, kan Statoil vise til svært positive resultater på letesiden, både med hensyn til reserveerstatning og kostnader. Selskapet har i gjennomsnitt erstattet produksjonen med 127 prosent i løpet av de siste tre årene.

I likhet med andre internasjonale oljeselskaper, har Statoil pressede raffinerimarginer. De lave marginene skyldes blant annet stort kapasitetsoverskudd. Problemene på raffineringssiden er viet stor oppmerksomhet av selskapets ledelse.


Lagt inn 26 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen