Historisk arkiv

A/S Sydvaranger og omstillingen i Sør-Varanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

09.05.96

A/S SYDVARANGER OG OMSTILLINGEN I SØR-VARANGER

Regjeringen vil ikke gå inn med ytterligere midler til A/S Sydvaranger, og legger dermed opp til at den malmbaserte virksomheten til A/S Sydvaranger avvikles i løpet av 1996. Regjeringen går derimot inn for omfattende tiltak for å stimulere omstilling og utvikling av ny næringsvirksomhet i Sør-Varanger. Dette gjorde nærings- og energiminister Jens Stoltenberg klart da han møtte ordfører Alfon Jerijärvi i dag.

A/S Sydvaranger har siden 1906 vært en sentral hjørnestensbedrift i Sør-Varanger og har hatt stor betydning for sysselsettingen i lokalsamfunnet. Selskapet har imidlertid i en rekke år gått med store underskudd og vært avhengig av betydelig årlig statsstøtte til drift og investeringer. De siste 15 årene har selskapet mottatt statlig kapitaltilførsel på i alt

4,6 milliarder 1995-kroner, hvorav det alt vesentlige i form av tilskudd. Siden 1991 har selskapet arbeidet aktivt med å omstille jernmalmvirksomheten til spesialprodukter basert på malm fra underjords drift. Målet med omstillingen har vært at virksomheten skulle bli selvfinansierende og uavhengig av statsstøtte etter 1996. Så langt har omstillingsprosessen tatt lengre tid og vært mer kostnadskrevende enn forutsatt.

Selskapet la i februar 1996 fram en strategisk plan for perioden 1996-2000 med et driftsopplegg som ville gi 160 arbeidsplasser dersom det lykkes. I planen er det lagt til grunn at omstillingen av jernmalmvirksomheten videreføres. Kapitalbehovet er anslått til

430 millioner kroner fram til år 2000. Dette forutsettes finansiert ved nye statlige bevilgninger på ca. 180 millioner kroner, samt salg av aktiva og opptak av lån. Etter vanlige bedriftsøkonomiske kriterier er den framlagte planen et sterkt tapsbringende prosjekt. En overveiende del av den kapitalen som forutsettes investert må derfor tilføres i form av rentefri finansiering. Det er også usikkert om selskapet blir uavhengig av statsstøtte etter år 2000.

Regjeringen går inn for at den malmbaserte virksomheten ved A/S Sydvaranger avvikles i løpet av 1996. A/S Sydvaranger forutsettes å ha ansvaret for gjennomføringen av avviklingen av dagens virksomhet. Det legges til grunn at statens engasjement i A/S Sydvaranger opphører innen utgangen av 1998 uten at det gis ytterligere statlige bevilgninger.

Det foreslås omfattende tiltak for å stimulere til omstilling og utvikling av ny næringsvirksomhet. Tiltakene har følgende hovedelementer:

Ressursene i kaier, industriområder og bygninger vil bli utviklet og benyttet til ny næringsvirksomhet. Det etableres en egen virksomhet for å utvikle eiendommene og ny virksomhet. Det er viktig at man raskt setter i gang arbeidet med å finne nye eiere til ny virksomhet. Det er videre avsatt 48 millioner kroner i særskilt omstillingstilskudd.

Det etableres et statlig investeringsfond for Nordvest-Russland på 180 millioner kroner. Midler fra fondet kan nyttes som egenkapitalinnskudd i prosjekter hvor norske bedrifter engasjerer seg i Nordvest-Russland. 30 millioner kroner av dette avsettes til tilretteleggelse av slike prosjekter. Sør-Varanger blir et brohode for denne økte satsingen på næringssamarbeid med Nordvest-Russland.

Det statlige virkemiddelapparatet settes bedre i stand til å kunne møte de utfordringer og nytte de muligheter som ligger i økt engasjement i Sør-Varanger og andre steder. Rammen for risikolån i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond økes derfor med 100 millioner kroner.

Arbeidsmarkedstiltakene vil bli løpende vurdert opp mot utviklingen på arbeidsmarkedet og økt i takt med de behov som oppstår.

Staten vil fortsatt aktivt vurdere Sør-Varanger og Kirkenesområdet som lokaliseringssted for statlig virksomhet.

Resultater av omstillingsarbeidet i Sør-Varanger

Det er etablert en rekke private og statlige arbeidsplasser i Sør-Varanger siden det ekstraordinære omstillingsarbeidet startet opp i 1991. Det er hittil etablert i alt 120 nye statlige arbeidsplasser, hvorav Trygdeetatens innkrevingssentral alene bidrar med 105 av dem. Nye private arbeidsplasser har i stor grad kommet i små bedrifter og ikke minst innen reiselivssektoren. Utbyggingen av Kværner Kimek A/S er det mest betydningsfulle prosjektet innen privat sektor så langt og skal forutsetningsvis gi 100 nye arbeidsplasser. Den største nyetableringen er oppstartingen av selskapet Barel AS med ca 30 ansatte. I tillegg er deler av servicevirksomheten til A/S Sydvaranger overtatt av private bedrifter. Det representerer til sammen 70 arbeidsplasser.

Til tross for at bemanningen ved A/S Sydvaranger er vesentlig redusert de senere år, er antall arbeidsledige og på ordinære arbeidsmarkedstiltak i Sør-Varanger redusert fra 9,1 pst. i 1990 til 6,4 pst. i 1995. Tilsvarende tall for Finnmark og Norge i 1995 var henholdsvis 8,7 pst. og 6,8 pst. Arbeidsløsheten i Sør-Varanger er sammen med Vadsø lavest i Finnmark.

Befolkningen i Sør-Varanger har økt med knapt 400 personer i omstillingsperioden; fra

9 641 personer pr. 1.1.1990 til 10 023 personer pr. 1.1.1996.

En viktig faktor i omstillingsarbeidet er å stimulere næringsvirksomheten mot Nordvest-Russland. Antall Sør-Varangerbedrifter som har etablert forretningsmessige forhold til Nordvest-Russland, har økt fra 2 i 1988 til 114 i 1995. Det utgjør om lag 25 pst. av registrerte foretak i Sør-Varanger.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen