Historisk arkiv

ENØK-satsing i Norvest-Russland - avtale mellom Norge og Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

29.04.96

ENØK-satsing i Norvest-Russland - avtale mellom Norge og Russland

Statssekretær Odd Erik Hansgaard besøker Moskva i perioden 28.-30. april. Formålet med besøket er å undertegne en samarbeidsavtale om energiøkonomisering mellom norske og russiske myndigheter og ha samtaler med russiske myndigheter.

- Samarbeidsavtalen mellom Norge og Russland skal bidra til at begge lands myndigheter legger til rette for norske bedrifters deltagelse i enøk-prosjekter. Avtalen vil dermed bidra til et bedre miljø i Russland, mens norske bedrifter kan nyte godt av nye forretningsmuligheter, sier statssekretær Odd Erik Hansgaard i Nærings- og energidepartementet.

Departementet startet arbeidet med å utarbeide en samarbeidsavtale mellom Norge og Russland høsten 1995. Bakgrunnen for arbeidet var et behov for en politisk ramme omkring de prosjektene norske bedrifter har planlagt å sette igang eller allerede har satt igang. Nordvest-Russland er et prioritert område fra norsk side. Norge er det tredje landet som har undertegnet en slik intensjonsavtale. De øvrige land er USA og Storbritannia.

Avtalen skal bidra til et tettere samarbeid med russiske myndigheter og næringsliv. Samarbeidet mellom Norge og Russland legger særlig vekt på virksomheten i russiske demonstrasjonssoner. Demonstrasjonssonene er utvalgte områder hvor det legges til rette for utenlandsk deltakelse slik at energieffektiv teknologi kan bli tatt i bruk i Russland. Den første enøk demonstrasjonssonen som Norge står bak, er allerede etablert i Kirovsk, på Kolahalvøya, i regi av NEEG-gruppen (Norwegian Energy Efficiency Group), som er en samarbeidskonstellasjon mellom Energy Saving International AS, Institutt for Energiteknikk, Kjelforeningen Norsk Energi og Opplysningskontoret for energi og miljø. Arbeidet i Kirovsk omfatter informasjons- og opplæringsaktiviteter og pilotprosjekter innenfor bygninger og industri

Statssekretæren vil i løpet av sitt besøk også ha samtaler med viseministrene i Vitenskapsdepartementet og Energidepartementet.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09


Lagt inn 29 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen