Historisk arkiv

EUREKAs ministerkonferanse 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

26.06.96

EUREKAs ministerkonferanse 1996.

Statssekretær Mary Kvidal vil fredag 28. juni dele ut EUREKAs miljøpris, Lillehammer-prisen, under EUREKAs ministerkonferanse i Brüssel i Belgia.

Initiativet til Lillehammer-prisen og innføringen av miljøkrav til alle EUREKA-prosjekter ble vedtatt under det norske formannskapet i EUREKA i 1994. Det markerer at den teknologiske utviklingen i Europa også har en miljødimensjon. Det er Norge som hvert år deler ut Lillehammer-prisen i forbindelse med EUREKAs ministerkonferanse. Fra norsk side har det vært viktig å understreke betydningen av miljøaspektet i utviklingen av ny konkurransedyktig europeisk teknologi. Vinner av årets pris blir først offentliggjort under selve ministerkonferansen.

I løpet av det siste året er det startet opp 18 nye EUREKA-prosjekter med norsk deltakelse. Totalt deltar Norge for øyeblikket i 99 aktive prosjekter. Omlag 95 bedrifter, hvorav halvparten er små og mellomstore bedrifter (SMB), og 50 forskningsinstitusjoner er med i disse prosjektene fra norsk side. Hovedtyngden av prosjektene ligger innenfor fagområdene informasjonsteknologi og miljø. Andre viktige områder er energi, materialteknologi og medisin - bioteknologi.

Under ministerkonferansen vil det internasjonale EUREKA-sekretariatets informasjonstjeneste på Internett bli åpnet. Her vil man finne informasjon om det europeiske forskningsnettverket EUREKA, om de vel 1000 aktive prosjektene, de 25 medlemslandenes nasjonale EUREKA-aktiviteter, samt hjelpemider til bruk under prosjektplanlegging og gjennomføring. Internett-adressen er: eureka.belspo.be/. Ytterligere informasjon om EUREKA kan forøvrig fås fra Norges EUREKA-kontor som ligger i Norges forskningsråd.

Det vil på konferansen også bli presentert en CD-rom med 12 suksessprosjekter. Tre av disse har norske deltakere; Ulstein Turbin har et samarbeid med franske Turbomeka og svenske Volvo Flygmotor om utvikling av en ny gassturbin med mer effektiv forbrenning og lavere utslipp av hydrogenoksyd; Norsk Hydro har samarbeid med Renault om utvikling av aluminiumsrammer for bil; og SINTEF/NTNU har samarbeid med finske og svenske bedrifter om utvikling av en billigere prosess for kloakkbehandling.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09


Lagt inn 8 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen