Historisk arkiv

Pressemelding fra Næringslovutvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

27.06.96

Pressemelding fra Næringslovutvalget

Næringslovutvalget legger i dag fram utredningen linkdoc038005-020002#docNOU 1996: 10 "Effektiv matsikkerhet" med forslag om en ny lov - lov om matsikkerhet. Utvalget foreslår en lov til erstatning for dagens fem mest sentrale næringsmiddellover og en rekke enkeltbestemmelser i ulike andre lover. Utvalget anbefaler også at tilsynet med næringsmidler bør endres.

Forslagene innebærer en omfattende endring både av den eksisterende lovstrukturen, ansvaret for lovgivningen og organiseringen av tilsynsapparatet. Endringene skal bidra til å møte utfordringer på dette området i framtiden og til å imøtekomme både næringslivets og forbrukernes behov. Utvalget mener også at gjennomføringen av forslagene vil gi en betydelig effektiviseringsgevinst for både offentlig og privat sektor.

Mat og drikkevann representerer en helsemessig risiko også i Norge. Foreliggende statistikk tilsier at det forekommer ca. en million sykdomstilfeller pr. år her i landet pga. smitte via mat eller drikkevann. Kravene til sikkerhet på området er sterkt økende både nasjonalt og internasjonalt. Betydningen av å sikre at mat og drikkevann er av helsemessig forsvarlig kvalitet og tilbys på en redelig måte er derfor økende. Utvalget mener at man langt bedre vil imøtekomme disse kravene ved gjennomføring av endringsforslagene.

Dagens regelverk med mer enn 20 lover som regulerer eller kan regulere næringsmidler, preges av en lite tilfredsstillende struktur med dertil tilhørende samordningsproblemer. I tillegg til de sentrale helse- og forbrukerinteressene har lovgivningen sterke innslag av næringsinteresser, dvs. landbruks- og fiskeinteresser. Dette skaper en uoversiktlig situasjon med bl.a. omfattende dobbeltreguleringer, manglende reguleringer på enkelte områder og uklare saksbehandlingsregler. Næringsmiddellovgivningen som skal ivareta den enkeltes helse og sikkerhet bør ha tillit i befolkningen.

Ansvaret for lovgivningen er i dag fordelt på totalt ni departementer. De klart viktigste er Landbruks-, Fiskeri- og Sosial- og helsedepartementet. Disse tre departementene har ansvaret for de fem hovedlovene.

For å understreke at det er helsehensynet som er det helt sentrale på dette området, foreslår Næringslovutvalget at alt lovansvar for området legges til Sosial- og helsedepartementet. Både Landbruks- og Fiskeridepartementet er næringsdepartementer og har som sin primære oppgave å utforme næringspolitikken på hvert sitt område.

Lovgivningen legger i dag opp til en oppsplittet organisering av tilsynsapparatet. Dagens fem lover har alle hver sine organisatoriske bestemmelser. Det er to statlige direktorat, 82 kommunale og interkommunale næringsmiddeltilsyn og noen få kommunale kjøttkontroller som har tilsynsansvar på området. Dette gir en uoversiktlig situasjon både for forbrukerne, for det offentlige selv og for næringsutøverne.

For å sikre mulighetene for et effektivt tilsyn og utnyttelse av ressursene, foreslår Næringslovutvalget å samle alt ansvar til et nytt direktorat - Statens mattilsyn. Dette direktoratet vil bestå av Statens næringsmiddeltilsyn og de deler av Fiskeridirektoratet som utfører kvalitetskontroll.

Utvalget foreslår dessuten å legge de kommunale næringsmiddeltilsynene og kjøttkontrollene til Statens mattilsyn, dvs overføre ansvaret fra kommunene til staten. Man vil på denne måten kunne styre tilsynsaktiviteten bedre mot klarere definerte risikoområder, og dermed styre det utøvende tilsynet på en bedre måte enn i dag. Likeledes unngår man det problemet som i dag følger av at kommunene både er leverandør av og ansvarlig tilsynsmyndighet for drikkevann. Her er det et klart innslag av at "bukken passer havresekken". Det er nærliggende å tro at denne sammenblandingen av interesser er en viktig årsak til at drikkevannet er en større smittekilde for mage-/tarmsykdommer i Norge enn i andre sammenlignbare land. Som for lovgivningen er det viktig at næringsinteressene holdes adskilt fra tilsynsansvaret. Dette gjelder enten næringsinteressene er private eller kommunale.

Spørsmål kan rettes til;

Næringslovutvalgets leder, høyesterettsadvokat Helge B. Andresen tlf. 22 24 66 73/62 52 80 85/62 35 80 93/94 36 17 94

Underdirektør Barbro Noss tlf. 22 24 66 47


Lagt inn 8 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen