Historisk arkiv

Regjeringen øker sin satsning på enøk, bioenergi og gassteknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet

Pressemelding

4 oktober 1996

Regjeringen øker sin satsning på enøk, bioenergi og gassteknologi

Regjeringen øker sin satsning på energiøkonomisering og særlig introduksjon av bioenergi i statsbudsjettet for 1997. Bevilgningene økes med 52 millioner kroner til i alt 143 millioner kroner i budsjettet for 1997. Siden statsbudsjettet for 1994 har bevilgningene til enøk og fornybare energikilder økt fra 36 millioner kroner til 143 millioner kroner. I tillegg kommer omlag 130 millioner kroner til de regionale ENØK-sentra som finansieres av en egen avgift på overføring av strøm, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Satsningen på gassteknologi økes også i 1997, til 15 millioner kroner, mot 6 millioner kroner i 1996. Innenfor denne rammen kan det også gis støtte til introduksjon av gassbusser.

Både nasjonalt og internasjonalt har det skjedd en utvikling av mer effektiv og miljøvennlig teknologi for omdanning og bruk av bioenergi. Satsningen på bioenergi er i tråd med Stortingets vedtak i forbindelse med St meld nr 41 for 1994 - 95 Om norsk politikk mot klimaendringer og utslipp av NOx (klimameldingen) og St meld nr 38 for 1995 - 96 Om gasskraftverk i Norge.

Bioenergi er den av de nye fornybare energikildene som prismessig best kan konkurrere med elektrisitet og olje. Sett på bakgrunn av den stramme kraftbalansen vil økt bruk av bioenergi også kunne medvirke til å redusere importen og overgang til oljeprodukter. Både olje, elektrisitet og bioenergi vil ha sin plass i den fremtidige energioppdekkingen. Det er ønskelig at vi i større grad kan veksle mellom disse energibærerne fordi vannkraft-produksjonen kan variere så mye.

Regjeringen vil konsentrere innsatsen sin mot;

  • å styrke uttak, transport og distribusjon innenfor bioenergi
  • å motivere forbrukere til å installere ovner for biobrensel i boliger og bedrifter
  • å etablere infrastruktur med basis i store brukere av bioenergi
  • å sette i gang pilotprosjekter
  • å oppfordre til et tettere samarbeid mellom lokale krefter, elforsyningen og oljeselskapene.

Regjeringens gjennomføring av satsningen vil basere seg på anbefalinger fra en interdepartemental arbeidsgruppe med deltakelse fra Nærings- og energidepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet. Gruppen skal levere sin innstilling i løpet av desember 1996.

Den øvrige satsningen på enøktiltak vil i 1997 konsentrere seg om informasjon og opplæring og tilskudd til enøk i offentlige bygg.

Lagt inn 4 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen