Historisk arkiv

Regjeringen satser sterkere på bioenergi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

06.09.96

Regjeringen satser sterkere på bioenergi

- Regjeringen vil gå inn for å øke bruken av bioenergi, og i statsbudsjettet vil det bli foreslått å øremerke midler til dette. En politikk for økt bruk av bioenergi vil skje gjennom styrketinnsats på femområder, sa statsråd Jens Stoltenberg i forbindelse med et besøk på energigården på Hadeland i dag.

Regjeringen vil konsentrere sin satsing på følgende hovedelementer:

  • Forbrukere skal motiveres til å installere ovner for biobrensel i boliger og bedrifter.
  • Det skal etableres infrastruktur med basis i store brukere av bioenergi.
  • Det skal oppfordres til et tettere samarbeid mellom lokale krefter, elforsyningen og oljeselskapene.
  • Pilotprosjekter skal settes i gang.
  • Uttak, transport og distribusjon innenfor bioenergi skal styrkes.

En strammere kraftbalanse i Norge og Norden har sammen med en sterk fokus på miljø- og klimaspørsmål skapt økt interesse for bruk av bioenergi.

- Bioenergibør klare å erobrestadig større markedsandeler. Økt bruk av bioenergivil redusere sårbarheten av vårt kraftsystem og redusere behovet for kraftimport. På denne måten er bioenergi et miljøvennlig alternativ til kull- og kjernekraft, sier Stoltenberg.

Både olje, elektrisitet og bioenergi vil ha sine plasser i den fremtidige energioppdekkingen. Det er ønskelig at vi i større grad kan veksle mellom disse energibærerne ettersom produksjonen i norske vannkraftsystem varierer og dermed er sårbar.

Gjennom flere år er det utviklet bedre teknologi for forbrenning og bearbeiding av bioenergi. Bioenergi har et betydelig potensiale for oppvarmingsformål og bør få en posisjon på linje med de tradisjonelle energibærerne olje og elektrisitet. Når oppvarmingsbehovet dekkes med bioenergi istedenfor elektrisitet bidrar det til reduserte kostnader for elverket og lavere tariffer til brukerne. Det ligger derfor store utfordringer i et samarbeid mellom de lokale elverk og de som arbeider for økt bruk av bioenergi.

Bioproduksjonen gir i dag viktige råstoff for industriell virksomhet. Satsing på økt bruk av bioenergi forutsetter at vi er i stand til å opprettholde en konkurransedyktig råstofftilgang for denne industrien. Infrastrukturen må bygges opp for å gjøre biobrensel tilgjengelig. Økt satsing på bioenergi vil gi arbeidsplasser i distriktene.

Det er nedsatt en interdepartemental arbeidsgruppe som trekker opp strategien for hvordan de nye midlene over statsbudsjettet skal anvendes. Denne gruppen vil arbeide i nær kontakt med de ulike bioenergimiljøene for å finne de riktige satsingsområdene. Gruppen skal avgi sin rapport før jul, og dens arbeid vil være et viktig bidrag til myndighetenes politikk for økt bruk av bioenergi.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09


Lagt inn 6 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen