Historisk arkiv

Stortingsmelding om gasskraftverk i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Nærings- og energidepartementet


Pressemelding
Nærings- og energidepartementet

26.04.96

Stortingsmelding om gasskraftverk i Norge

Regjeringen legger i dag fram sitt prinsipielle syn på bygging av gasskraftverk i Norge i en egen stortingsmelding. I meldingen anbefaler Regjeringen bygging av gasskraftverk basert på planene til Naturkraft AS, forutsatt at konsesjonsbehandlingen viser at anleggene oppfyller normale konsesjonsvilkår.

-Lønnsomme gasskraftverkvil gi landet inntekter og arbeidsplasser ogvil samtidig bidra til et renere miljø. Gasskraftverkenevil, isolert sett, øke de norske utslippene av klimagassen CO2, men bidrar til å redusere de samlede utslippene i Norden, sier nærings- og energiminister Jens Stoltenberg.

Under én prosent av norsk naturgass foredles i Norge, resten eksporteres. Om få år vil Norge eksportere gass tilsvarende 140 gasskraftverk av den typen Naturkraft AS har søkt konsesjon om. Gasskraftverk i Norge er en måte å foredle norsk gass på.

Norsk gasskraft er et alternativ til kull-, olje og kjernekraft i Norden og kan dermed bidra til et bedre miljø. Gasskraftverk vil halvere utslippene av CO2 sammenlignet med kullkraftverk. I motsetning til kullkraft gir gasskraft ingen utslipp av svovel og partikler, og vesentlig mindre utslipp av nitrogen. Den positive virkningen som norsk gasskraft vil ha i Norden understrekes også i felleserklæringen mellom den norske nærings- og energiministeren og den finske handels- og industriministeren etter møtet i Helsingfors 12. mars 1996. Det er norsk holdning at tiltak mot utslipp av klimagasser må vurderes på tvers av landegrensene.

- Gasskraftverkene skal bygges med den best tilgjengelige teknologien og vil gi en svært høy energiutnyttelse i elektrisitetsproduksjonen, sier Stoltenberg.

Naturkraft AS søkte 23. februar om konsesjon for bygging av gasskraftverk på Kollsnes og Kårstø. Søknadene skal behandles av Norges vassdrags- og energiverk (NVE). Naturkraft AS har arbeidet med å etablere gasskraftproduksjon i Norge siden 1994. Naturkraft AS eies av Norsk Hydro, Statkraft og Statoil med en tredel hver.

Gasskraftverkene Naturkraft AS har søkt om konsesjon for å bygge, er begge på 350 MW hver med en produksjonsevne på 2,8 TWh per år. Det vil bli investert i alt 3,5 milliarder kroner i kraftverkene som forventes å komme i drift i 1999 på Kårstø og i 2000 på Kollsnes.

Gasskraftprosjektene tilfredsstiller kravene til samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Forhandlingene om salg av gass til kraftverkene har vært ført på samme måte som forhandlingene om salg av gass til utlandet. Gassprisen er vurdert som akseptabel i forhold til hva som kan oppnås ved salg til kontinentet. Gassalgskontraktene skal godkjennes av departementet på samme måte som andre gassalgskontrakter.

De planlagte gasskraftverkene vil bidra til å styrke den nordiske kraftbalansen og redusere bruken av kull og andre fossile energibærere i Norden. Naturkraft AS har inngått kontrakter med kjøpere i bl.a. Sverige og Finland. Norske myndigheter og gasseiere er fortsatt positive til leveranser av gass til våre naboland. Eksport av gasskraft til Sverige og Finland vil ikke være til hinder for eksport av naturgass på et senere tidspunkt. Regjeringen vil arbeide for å avklare forhold som kan gi grunnlag for eksport av naturgass til våre naboland.

Regjeringens anbefaling om bygging av gasskraftverk i Norge inngår i en helhetlig miljø- og energipolitikk. Regjeringen vil arbeide for en felles nordisk energipolitisk strategi med forpliktende mål om å skape en bærekraftig utvikling. Blant annet vil Regjeringen gå inn for at det innføres et felles system for CO2-avgift på all kraftproduksjon i Norden. Norge vil være en aktiv pådriver i arbeidet for forpliktende avtaler om begrensing i utslipp av klimagasser hvor flere land kan gå sammen om dette.


Informasjonssjef: Anne Ekern Tlf: 22 24 61 09


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen