Historisk arkiv

Alternativ skipslei gjennom Bognøystraumen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


10. mai 1995

ALTERNATIV SKIPSLEI GJENNOM BOGNØYSTRAUMEN

Nye beregninger viser at man trenger å ta ut mindre masse enn tidligere antatt for å åpne en skipslei som er 120 meter brei og 18 meter dyp gjennom Bognøystraumen i Hordaland. Prosjektet vil gjøre Bognøystraumen farbar for skip opptil 30 000 tdw og åpne en alternativ skipslei utenom Nordhordlandsbrua (Salhusbrua).

Dette viser beregninger utført av Statens vegvesen Hordaland, Kystverket 2. distrikt i samråd med Bergen omland havnevesen, Oster Pukk og Sand AS og Stormøllen AS, går det fram av en orientering som er tatt inn i en stortingsproposisjon som ble lagt fram i statsråd i dag.

I dag kan bare skip under 10 000 tdw seile gjennom Bognøystraumen. Det nye prosjektet som vil gjøre det mulig for større skip å passere, er delt i to byggetrinn. Det første byggetrinnet er nå beregnet å koste 25 millioner kroner, noe som er 17 millioner kroner lavere enn tidligere anslag. Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning (SNF) i Bergen mener at de nye beregningene vil gjøre første byggetrinn samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Det andre byggetrinn som omfatter sprengning av skjæret Blodflua er beregnet å koste 50 millioner kroner. Dette vil bli vurdert gjennomført etter at man har høstet erfaring fra første byggetrinn.


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen