Historisk arkiv

Bilbelte-notiser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


27. mars 1995

BILBELTE-NOTISER

DYRT Å IKKE BRUKE BELTE

Personer over 15 år er ansvarlig for sin egen sikkerhet i bil, og kan derfor ilegges et gebyr på minst 500 kroner dersom de ikke bruker bilbelte.

Som bilfører er du ansvarlig for at passasjerer under 15 år bruker bilbelte, eller egnet sikringsutstyr. Du kan derfor få et gebyr på 500 kroner dersom passasjerer under 15 år ikke er forsvarlig sikret i bilen.

BRUK AV BILBELTE - DOBLER MULIGHTENE FOR Å OVERLEVE EN ULYKKE

Bilbelte redder deg ikke fra å komme i en ulykke. Men beltet kan gjøre skadene betydelig mindre, dersom ulykken skulle skje. Bruker du bilbelte, har du dobbelt så store muligheter for å overleve enn om du ikke brukte bilbelte. Dette viser utenlandske undersøkelser.

- Ved å bruke bilbelte forskyver vi skadenes alvorlighetsgrad, sier overingeniør Henrik Hvoslef ved Trafikksikkerhetskontoret i Vegdirektoratet. Men akkurat hvor stor effekten av bilbeltet er, har forskerne vanskelig for å fastslå. Det er mange forhold som spiller inn.

- Vi kan anta at bruk av bilbelte fører til en forskyvning - fra dødsulykker til alvorlige skader, fra alvorlige skader til lettere skader og fra lettere skader til det å komme uskadet fra en ulykke. Konklusjonen fra forskningen er meget klar. Det er ingen tvil om at bruk av bilbelte er et effektivt virkemiddel for å redusere personskadene ved trafikkulykker, sier overingeniør Hvoslef.

Nærmere opplysninger: Overingeniør Henrik Hvoslef, Trafikksikkerhetskontoret, Vegdirektoratet, telefon 22 07 37 27.
Du kan også få nærmere opplysninger ved å kontakte informasjonsansvarlige ved vegkontorene.

BELTENE MÅ SKIFTES ETTER SAMMENSTØT

Effekten av bilbeltene blir redusert dersom de er blitt brukt i et kraftig sammenstøt. Elastisiteten i beltet vil bli borte, og beltet har ikke lenger samme effekten som et nytt belte. Derfor er det viktig å skifte ut bilbeltet dersom det har vært benyttet under en trafikkulykke.

- For rundt fire hundre kroner får du kjøpt og montert et nytt belte og for omkring 2000 kroner får du et nytt sett til hele bilen, pluss montring, opplyser kontorsjef Finn Larsstuen ved Trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet.

Kontaktperson: Kontorsjef Finn Larsstuen, Vegdirektoratet, 22 07 37 41


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen