Historisk arkiv

NSB reisebyrå: Statlig aksjeselskap fra 1. januar 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


24. november 1995

NSB reisebyrå: Statlig aksjeselskap fra 1. januar 1996

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at NSB Reisebyrå skal skilles ut fra Statsbanenes trafikkdel og opprettes som et eget aksjeselskap fra 1. januar 1996. Det nye selskapet - NSB Reisebyrå AS - skal være 100 prosent eid av staten, ved NSB.

Hensikten med forslaget er å gi selskapet den samme økonomiske og forretningsmessige handlefrihet som andre, konkurrerende reisebyråer. NSBs reisebyrå konkurrerer med private selskaper om oppdrag som for en stor del ikke er knyttet til jernbanereiser. Selv om NSB Reisebyrå i 1994 stod for 40 prosent av alle togbilletter som ble solgt gjennom alle reisebyråer i Norge, utgjorde dette bare 5 prosent av den samlede omsetningen til NSB Reisebyrå.

Reisebyråvirksomheten er i dag en del av NSBs trafikkdel, som igjen er en del av den statlige forvaltningsbedriften NSB. Reisebyråvirksomheten inngår dermed i dag i statsregnskapet. Det nye selskapet vil bli et eget selvstendig retssubjekt og vil ved utskillelsen ha en egenkapital på 37 millioner kroner. Selskapet overtar uendret både virksomheten, eiendeler og forpliktelsene fra forvaltningsbedriften NSB.

I forslaget om å opprette det statlige aksjeselskapet er det forutsatt at den enkelte arbeidstakers tilsettingsforhold løper uavbrutt videre inn i NSB Reisebyrå AS, fordi selskapet er å anse som en videreføring av eksisterende virksomhet. Retten til ventelønn og fortrinnsrett til annen statsstilling forutsettes gitt for en en periode på tre år. I forslaget er det forutsatt at NSB Reisebyrå AS skal være medlem i Norges arbeidsgiverforening for virksomheter med offentlig tilknytning, NAVO.


Kontaktperson:
Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 24 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen