Historisk arkiv

NSBs fiberkabelnett: Inntekter fra utleie av ledig kapasitet - skal brukes til miljøtiltak og investeringer i "kjørevegen"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


10. mai 1995

NSBs fiberkabelnett:
INNTEKTER FRA UTLEIE AV LEDIG KAPASITET - SKAL BRUKES TIL MILJØTILTAK OG INVESTERINGER I "KJØREVEGEN"

Utleie av ledig kapasitet i NSBs fiberkabelnett vil i år gi NSB en inntekt på 110 millioner kroner. Disse inntektene har sammenheng med at NSB og Telenor AS har inngått en avtale som gir Telenor AS adgang til å utnytte ledig overskuddskapasitet i NSBs fiberkabelnett. Leieinntektene skal brukes til tiltak på NSBs kjøreveg, går det fram av et forslag som ble lagt fram i statsråd i dag.

Ifølge avtalen vil ett av NSB-telekabelnettets to fiberpar være tilgjengelig til bruk for Telenor AS. Avtalen bygger blant annet på at NSB i en periode på 15 år skal leie ut ledig overskuddskapasitet til Telenor AS. - Avtalen er en videreføring av det omfattende samarbeidet som NSB og Telenor har i hatt i lang tid når det gjelder planlegging, utbygging og vedlikehold av fiberkabelanlegg langs NSBs traseer. Den vil føre til at det, samlet sett, blir en bedre samfunnsøkonomisk utnyttelse av eksisterende og framtidige investeringer i infrastruktur innenfor både tele- og jernbanesektoren. Avtalen mellom NSB og Telenor AS vil sikre at ledig kapasitet vil bli utnyttet med en gang. NSB vil med avtalen få rask tilgang til ny teknologi og dra nytte av et samarbeid med Telenors kompetanse når det gjelder telekommunikasjoner, heter det.

TILTAK PÅ NSBs KJØREVEG

- For at NSB skal anspores til å utnytte sine ressurser mest mulig effektivt, mener Samferdselsdepartementet at leieinntektene i forbindelse med denne avtalen må komme NSB til gode. Dette vil skje ved at leieinntektene blir ført tilbake til NSB og blir nyttet til økte bevilgninger til NSBs kjøreveg, utover tidligere vedtatt budsjett for 1995. Regjeringen foreslår at den del av leieinntektene som blir betalt i år, i alt 110 millioner kroner, skal fordeles slik:

  • 18 millioner kroner skal nyttes til miljøtiltak ved et tidligere impregneringsverk for sviller, på en NSB-tomt sør for Lillestrøm stasjon. Beløpet vil bli overført til budsjettposten for drift og vedlikehold av NSBs kjøreveg, og vil bli brukt til fjerning av kreosotholdige masser. - Forurensningen representerer en miljøulempe og er et hinder for videre utvikling av eiendommen. Tomten er planlagt utviklet med sikte på framtidig salg eller utleie av areal til blant annet hotell, næringsvirksomhet og boliger. Utbyggingen av Gardermobanen, ny riksveg 159 og videre utvikling av NSB-stasjon, tilsier at det bør foretas en opprensking i området, går det fram av forslaget.
  • I alt 92 millioner kroner skal brukes til investeringer i NSBs kjøreveg. Av dette beløpet er 47 millioner kroner avsatt til investeringer i en rekke mindre tiltak for å bedre driftsforholdene for eksisterende kjøreveg. Dette omfatter hovedsakelig bygging av krysningsspor, utbedring av stasjoner og miljøtiltak.Resten av investeringsbeløpet er fordelt med 20 millioner kroner til anlegget Tunga - Finse/Gråskallen, på Bergensbanen, 15 millioner kroner til prosjektet Dilling-Såstad-Haug (Råde) på Østfoldbanen og 10 millioner til detaljprosjektering og grunnerverv ved Skøyen stasjon, på Drammensbanen.

Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen