Historisk arkiv

NSBs fiberkabelnett: Samarbeid mellom NSB og Telenor AS om bruk av ledig kapasitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


2. februar 1995

NSBs fiberkabelnett:
SAMARBEID MELLOM NSB OG TELENOR AS OM BRUK AV LEDIG KAPASITET

Videre utbygging av NSBs fiberkabelnett fører til at nettet med tiden vil få en kapasitet som er vesentlig større enn det som er nødvendig for å dekke NSBs egne behov. Med en tilleggsinvestering på for eksempel 50-100 millioner kroner, vil den ledige kapasitet bli så stor at NSBs nett vil være i stand til å ta en trafikk som svarer til mer enn 150 000 telefonsamtaler samtidig.

Dette går fram av en utredning som det svenske konsulentselskapet Informatics MC AB har utført på oppdrag fra Samferdselsdepartementet. Ifølge utredningen vil det være fullt mulig for NSB å leie ut ledig overskuddskapasitet til kommersiell teletrafikk, uten at dette vil gå ut over sikkerheten i togframføringen.

På bakgrunn av blant annet denne utredningen har NSB og Telenor AS nå inngått en intensjonsavtale som gir Telenor AS adgang til å utnytte ledig overskuddskapasitet i NSBs fiberkabelnett. Ifølge avtalen vil ett av NSB-telekabelnettets i alt to fiberpar være tilgjengelig til bruk for Telenor AS. Avtalen bygger blant annet på at NSB i en periode på 10 år skal leie ut ledig overskuddskapasitet til Telenor AS.

Intensjonsavtalen er en videreføring av det omfattende samarbeidet som NSB og Telenor AS har hatt i lang tid når det gjelder planlegging, utbygging og vedlikehold av fiberkabelanlegg langs NSBs jernbanetraseer. Samferdselsdepartementet regner med at avtalen mellom NSB og Telenor AS fører til en, samlet sett, bedre samfunnsøkonomisk utnyttelse av eksisterende og framtidige investeringer i infrastruktur innenfor både tele- og jernbanesektoren.

Samferdselsdepartementet ser positivt på at det nå er inngått en intensjonsavtale og at man dermed raskt får utnyttet eksisterende infrastruktur. Departementet tar sikte på at saken skal legges fram for Stortinget i løpet av våren 1995.


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen