Historisk arkiv

Tildeling av konsesjon for drift av ekspressbuss: Større vekt på nytten for trafikantene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


4. oktober 1995

Tildeling av konsesjon for drift av ekspressbuss:

Større vekt på nytten for trafikantene

  • Det er liten direkte konkurranse mellom tog og ekspressbuss. Busstilbudet viser seg i stor grad å være et alternativ for reisende som ellers ville ha brukt privatbil. Dessuten dekker ekspressbussene et behov for reiser som tidligere ikke kunne dekkes av andre transporttilbud. Ekspressbussene skaper altså ny trafikk!
  • Antallet busspassasjerer som ellers ville ha tatt toget er lite, og tilsvarer 2 - 9 prosent av trafikken på de togene som kjører parallelt med ekspressbussene. Samferdselsdepartementet peker derfor på at slike ekspressbusstilbud i mange tilfeller utgjør eneste reisemulighet for personer uten bil. Som supplement til jernbane- tilbudet vil derfor ekspressbuss være et alternativ til bruk av personbil.
Dette er noen av punktene i Samferdselsdepartementets orientering om forsøk med ekspressbussruter for å vurdere den direkte konkurransen mellom tog og ekspressbuss og effekten av samordnet tog- og busstilbud. Orienteringen er tatt inn i forslag til statsbudsjett for 1996.

Orienteringen tar også for seg prinsipper for tildeling av rutekonsesjoner. - I konsesjonspolitikken bør det på dette feltet legges større vekt på nytten for brukerne av nye tilbud. Dette bør telle mer enn hensynet til det enkelte transportmiddel. For at konsesjonssøknader skal avslås, bør det derfor stilles strenge krav til dokumentasjon av de negative effektene på etablerte rutetilbud.

Ekspressbussruter kjører ofte med relativt høgt belegg og kan derfor bidra til noe mindre forurensning fordi de får overført trafikk fra privatbil.

  • Behovsprøvingen vil i større grad gå i favør av konsesjon for buss for å betjene områder bortenfor jernbanenettet og strekninger uten gjennom- gående jernbanetilbud. De rutene som får konsesjon skal gis anledning til å betjene lokaltrafikk på fellesstrekningen med jernbanen. Konsesjon for drift av ekspressbuss der deler av ruta går prallelt med jernbanen, vil bare bli gitt i de tilfeller der det vesentligste av trafikken kommer fra områder bortenfor jernbanestrekningen. I tråd med slik oppmykning vil det også kunne gis konsesjon til NSB eller samarbeidende selskap som ønsker å etablere Togbuss-løsninger der det allerede er gitt konsesjon til direkte ruter med buss, går det fram av Samferdselsdepartementets orientering.

Kontaktperson:
Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 34 81 08 (privat 22 60 21 42)
Lagt inn 9 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen