Historisk arkiv

Tiltak for tryggere trafikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


2. januar 1995

TILTAK FOR TRYGGERE TRAFIKK

VEGBYGGING

I Norsk veg- og vegtrafikkplan for perioden 1994-97 er det ført opp om lag 17,8 milliarder kroner til riksveginvesteringer. Bygging av omkjøringsveger utenom tettstedene, fjerning av trafikkfarlige punkter og strekninger og kraftig satsing på bygging av gang- og sykkelveger, er de viktigste tiltakene for å bedre trafikksikkerheten.

BEDRE BILFØREROPPLÆRING

I 1994 ble det satt i verk nye regler for opplæring av bilførere. Hensikten med de nye reglene er å gi kandidatene mer praktisk trening bak rattet før førerprøven. Kravene til obligatorisk opplæring er blitt redusert, mens teoriprøve og oppkjøring hos biltilsynet er utvidet, slik at kandidatene testes på flere områder enn tidligere. Aldersgrensen for privat øvelseskjøring med bil er senket fra 17 til 16 år. Dessuten er det blitt satt strengere krav til ledsagere: Aldersgrensen for å kunne være ledsager er hevet fra 21 år til 25 år. I tillegg må ledsageren ha hatt førerkort for personbil i en sammenhengende periode på minst fem år.

Innføring av lavere aldersgrense for øvelseskjøring har sammenheng med undersøkelser som viser at det er nødvendig med en forholdsvis langvarig opplæring for å bedre sikkerheten for unge bilførere. Opplæringen vil derfor heretter legge mer vekt på kjøreerfaring i "virkelig trafikk". Endringene i opplæringen av bilførene vil bli grundig vurdert i perioden 1994-96.

STATEN OVERTAR VEDLIKEHOLDET PÅ GANG- OG SYKKELVEGENE

Fra 1. januar i år får Staten det fulle ansvaret for gang- og sykkelveger langs riksvegene. Tidligere hadde kommunene ansvaret for grunnerverv og vedlikehold, mens Statens vegvesen hadde ansvaret for å dekke utgifter til selve byggingen av gang- og sykkelveger. Fra 1. januar 1994 overtok Staten ansvaret for grunnerverv, mens ansvaret for vedlikeholdet overføres fra kommunene til Staten fra 1. januar 1995.

Statens overtakelse av det fulle ansvaret for gang- og sykkelveger langs riksvegene har blant annet sammenheng med at en del kommuner har hatt store problemer med å vedlikeholde gang- og sykkelvegene på en tilfredsstillende måte, noe som stundom fører til at fotgjengerne og syklistene velger å bruke kjørebanen. Dette gjelder særlig i vintersesongen, ofte på grunn av at gang- og sykkelvegene ikke er brøytet. Det er derfor nødvendig med en bedre samordning av vedlikeholdet på riksveger og gang- og sykkelveger.

SKOLEBUSSER: BARE TO BARN I DOBBELTSETE

Fra 1. januar i år blir det satt i verk endringer i reglene for busstransport av skoleelever under 15 år. Det skal heretter være tillatt å plassere bare to barn på ett sammenhengende dobbeltsete, mens det hittil har vært regler som har tilltatt tre barn. Endringen er med på å bedre sikkerheten og komforten for skolebarna.

"TRAFIKKSIKKERHET MOT ÅR 2000"

Samferdselsdepartementet er nå i ferd med å avslutte arbeidet med dokumentet "Trafikksikkerhet mot år 2000". Dokumentet vil gi en samlet oversikt over ulike trafikksikkerhetstiltak og hvilke myndigheter som er ansvarlige for oppfølging av de enkelte tiltak. Dokumentet vil blant annet inneholde en status for arbeid med å følge opp de deler av Norsk veg- og vegtrafikkplan som gjelder trafikksikkerhet.


Lagt inn 19 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen