Historisk arkiv

Anbud for drift av regionale flyruter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


24. juni 1996

Anbud for drift av regionale flyruter

Publikum og næringsliv i distriktene skal i framtida ha et effektivt, sikkert og rimelig flyrutetilbud, med høy standard. Transporttilbudet skal opprettholdes, med krav om minstestandard i hele rutenettet.

Dette har Samferdselsdepartementet lagt til grunn i forbindelse med at departementet nå utlyser anbud for drift av regionale flyruter i Norge, det vil si ruter som i dag omfattes av Widerøes konsesjonsområde. Utlysningen betyr at flere selskaper kan konkurrere om få adgang til å drive regionale flyruter.

Utlysningen av anbud omfatter trafikk ved 26 regionale lufthavner, og gjelder for perioden 1. april 1997 og tre år framover. Hele nettet er delt inn i fire hovedområder, som igjen kan inndeles i til sammen 10 anbud. Det vil bli adgang til å innlevere anbud for drift av hele nettet, for ett eller flere av hovedområdene eller for et avgrenset antall enkeltruter.

I utlysningen har Samferdselsdepartementet fastsatt krav til maksimaltakster. Kravene betyr at takstene skal ha et uendret realnivå, det vil si at maksimaltakstene ikke skal øke mer enn den alminnelige prisstigning i samfunnet. I tillegg er det også satt som krav at man skal beholde ordningen med gjennomgangspriser og sosiale rabatter.

For størstedelen av nettet er det satt som krav at rutene skal trafikkeres av fly med minst 30 seter, normalt med trykkabin og toalett. I opplegget for anbudsutlysningen er det tatt sikte på at trafikken ved de regionale lufthavnene skal utgjøre et helhetlig rutenett. Det blir ellers forutsatt at selskapene må utforme effektive ruteopplegg, tilpasset de reisendes behov. I tillegg er det lagt vekt på at kortbanenettet stiller særlige krav til teknisk og operativ standard.

Det selskapet som har det laveste anbudet, det vil si laveste behov for godtgjørelse fra staten, vil bli valgt, forutsatt at selskapet oppfyller de krav Samferdselsdepartementet har fastsatt for driften av rutene. Ved om lag like lave anbud - altså like lave behov for statlig godtgjørelse - kan Samferdselsdepartementet også ta hensyn til takster og setekapasitet.

Ruter og ruteområder

De regionale flyrutene kan inndeles i fire hovedområder, som igjen kan inndeles i til sammen 10 anbud. Det vil bli adgang til å innlevere anbud for drift av hele nettet, for ett eller flere av hovedområdene eller for et avgrenset antall enkeltruter.

Finnmark/Nord-Troms

  • Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Honningsvåg, Hammerfest, Hasvik
  • Sørkjosen

Lofoten/Ofoten/Vesterålen

  • Andenes
  • Narvik, Stokmarknes, Svolvær, Leknes
  • Røst

Helgeland/Nord-Trøndelag

  • Mo i Rana, Mosjøen
  • Sandnessjøen, Brønnøysund
  • Rørvik, Namsos

Vestlandet

  • Florø, Førde, Sandane, Sogndal
  • Ørsta - Volda

Frist for innlevering av anbud er satt til 30. august i år. Valg av flyselskap vil skje tidligst 30. oktober i år. Flyselskaper i hele EØS-området kan delta i anbudskonkurransen, forutsatt at selskapene har nødvendig lisens.


Lagt inn 24 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen