Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.66/96 , 04.10.96

STATSBUDSJETTET 1997

* Veg- og jernbanebevilgninger fortsatt på høgt nivå

*Økte bevilgninger til IT-forskning

Dette er to av hovedpunktene i regjeringens forslag til 1997-budsjett for samferdselssektoren.

VEGFORMÅL: 9,7 MILLIARDER KRONER

Til vegformål foreslår regjeringen i alt 9 694 millioner kroner, noe som er 15 millioner kroner mer enn for 1996. Forslaget betyr dermed at regjeringen fortsatt opprettholder om lag de siste årenes høge nivå for vegbevilgningene. Av det foreslåtte beløpet skal 4 145 millioner kroner nyttes til riksveginvesteringer. I tillegg til ordinære investeringsbevilgninger over statsbudsjettet kommer midler som stilles til rådighet fra bompengeordningene. For neste år er det ventet at "bompengemidlene" til riksveginvesteringer vil bli større enn det anslåtte1996-beløpet på om lag 1 100 millioner kroner.

En stor del av investeringene vil bidra til å bedre miljøforholdene og fører også til bedre framkommelighet for kollektivtrafikken. Utbygging av gang- og sykkelveger og spesielle trafikksikkerhetstiltak er særlig prioritert. I den foreslåtte investeringsbevilgningen inngår også 31,2 millioner kroner i tilskudd til rassikring og 127,3 millioner kroner til særskilte investeringer for kollektivtrafikk i storbyene.

Til vegadministrasjonen, medregnet Vegtrafikktilsynet (det tidligere Biltilsynet), er det foreslått 1 528,4 millioner kroner.

3 721,7 millioner kroner er avsatt til vedlikehold og drift av riksvegene, medregnet støtte til drift av riksvegfergene. I tillegg er det avsatt 151,1 millioner kroner til spesielt vedlikehold som følge av oppheving av telerestriksjoner på riks- og fylkesvegnettet.

Som tilskudd til fylkesveganlegg er det avsatt 148,1 millioner kroner. Av dette beløpet

skal 50 millioner kroner nyttes til Aksjon Skoleveg, noe som betyr en økning på 13 millioner kroner i forhold til 1996. Økningen har blant annet sammenheng med innføring av skoleplikt for 6-åringer.

JERNBANEFORMÅL: 5,9 MILLIARDER KRONER

Regjeringen foreslår å bruke i alt 5 925 millioner kroner til jernbaneformål i 1997.

1 690 millioner kroner av dette er lånebevilgninger m.v. til investeringer i Gardermobanen.

Til investeringer i jernbanens kjøreveg foreslår regjeringen 1 211 millioner kroner. Dette betyr at investeringene i kjørevegen blir videreført på et høgt nivå, og fører til at de samlede ordinære investeringer i NSBs kjøreveg i årene 1994-97 ligger nær seks prosent høgere enn forutsatt i Norsk jernbaneplan for denne perioden. Denne satsingen har sammenheng med at Regjeringen legger stor vekt på å modernisere jernbanen og dermed styrke dens konkurransekraft.

Bevilgninger til investeringer i kjørevegen skal særlig brukes til bygging av dobbeltsporseksjoner, fjerning av "flaskehalser" og linjeomlegging. Prioritet vil bli gitt til tiltak som bedrer driftssikkerheten og øker kjørehastigheten. Videre arbeid med å modernisere Østfold- og Vestfoldbanen, forbindelsesspor mellom Hovedbanen og Gardermobanen og utbedring av Oslo-tunnelen, gjennom utvidelse av Nationaltheatret stasjon, er høgt prioritert i 1997.

Til drift og vedlikehold av kjørevegen blir det foreslått 1 759 millioner kroner. Midlene skal særlig nyttes til tiltak som er nødvendig for å opprettholde en sikker og tilfredsstillende trafikkavvikling.

975 millioner kroner er foreslått bevilget til statlig kjøp av persontransporttjenester. Beløpet er 8,3 prosent høgere enn for 1996, og gjelder InterCity-tog, nærtrafikk-, region- og lokaltog. Økningen skyldes blant annet at offentlige kjøp av tjenester også vil omfatte alle persontog mellom Kristiansand og Stavanger og nattoget mellom Trondheim og Bodø. Disse togene kan dermed opprettholdes selv om de i dag drives med betydelig underskudd.

290 millioner kroner er for neste år foreslått bevilget i forbindelse med restrukturering av NSBs trafikkdel. Beløpet er knyttet til omstillingstiltak som er nødvendig for å bedre konkurransesituasjonen og styrke driftsøkonomien.

LUFTFARTSFORMÅL

Utgifter til driften av det statlige luftfartsnettet vil også i 1997 bli fullt ut dekket av statens inntekter fra denne sektoren. Luftfartsavgiftene utgjør 72,7 prosent av de samlede inntektene. Resten av inntektene kommer hovedsakelig fra forretningsmessige aktiviteter ved flyplassene, for eksempel utleie av lokaler og parkeringsplasser.

Til investeringer i flyplassnettet for stamrutetrafikken og på de regionale flyplassene blir det foreslått til sammen 973,8 millioner kroner Av dette er 255 millioner kroner knyttet til hovedflyplassutbyggingen på Gardermoen og 71,8 millioner kroner gjelder utviklingskostnader til etterbruk av Fornebu. Resten, det vil si 647 millioner kroner, vil investeres i det øvrige flyplassnettet, og av dette beløpet skal 223,6 millioner kroner gå til videreføring av utbyggingene ved Tromsø lufthavn, Langnes og Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Som tilskudd til regionale flyplasser blir det foreslått å avsette 236,9 millioner kroner. Av dette overføres 106,5 millioner kroner til Luftfartsverket som kompensasjon for økt statlig engasjement i forbindelse med statlig overtakelse av regionale flyplasser i 1997.

Den statlig overtakelsen av regionale flyplasser vil legge grunnlaget for en mer effektiv bruk av de samlede offentlige ressurser i luftfarten og styrke en mer overordnet samfunnsmessig styring. Regjeringen ønsker på denne måten å sikre en fortsatt solidarisk luftfartspolitikk, slik at hele landet kan opprettholde et godt transporttilbud.

273, 4 millioner kroner er ført opp som tilskudd til drift av innenlandske flyruter. Beløpet gjelder i det vesentlige drift av Widerøes nåværende konsesjonsområde, som er lyst ut på tre-årig anbud fra 1. april 1997.

350 millioner kroner foreslås avsatt i anvarlig lånekapital til Oslo Lufthavn AS. Dessuten foreslår regjeringen å bevilge 3 400 millioner kroner i lån til Oslo Lufthavn AS - til utbygging av flyplassanlegget på Gardermoen. Utgifter til denne utbyggingen vil hovedsakelig bli finansiert ved lån som skal tilbakebetales med avgifter og andre inntekter fra flytrafikken samt forretningsmessige aktiviteter på flyplassen. Planlegging og utbyggingsarbeid er "i rute" og skjer i samsvar med tidligere fastlagte framdriftsplaner.

SÆRSKILTE TRANSPORTTILTAK: TILSKUDD TIL HURTIGRUTA

Regjeringen foreslår at det skal bevilges 217,9 millioner kroner som tilskudd til drift av Hurtigruta. Forslaget er i samsvar med gjeldende avtale mellom staten og Hurtigruteselskapene.

STATEN SIKRER LANDSDEKKENDE POSTTJENESTER

Regjeringen legger i en egen proposisjon fram forslag om at Postverket blir omdannet fra forvaltningsbedrift til særlovselskap fra 1. desember 1996. I forslag til statsbudsjett for 1997 er det derfor ikke tattt inn budsjettforslag for Postverket på samme måte som for tidligere år. I forbindelse med en restrukturering av Postverket foreslår imidlertid regjeringen at det bevilges 500 millioner kroner i 1997 som tilskudd til nødvendige omstillingstiltak for å bedre konkurransesituasjonen og styrke driftsøkonomien.

For å sikre et tilbud av likeverdige posttjenester over hele landet, foreslås det bevilget 419,9 millioner kroner i betaling til Postverket for å opprettholde den bedriftsøkonomisk ulønnsomme delen av postnettet.

Samferdselsdepartementet har fastsatt at portoen for A-post innenlands i 1997 skal øke med gjennomsnittlig 4,8 prosent fra 1. januar 1997. Portoen for brev under 20 gram, sendt som A-post, vil øke fra kr 3,50 til kr 3,70, mens satsen for brev med vekt opptil 50 gram økes fra kr 5,50 til kr 6,00. For de øvrige vektklasser er det ikke gjort endringer. A-post-portoen ble sist øket i 1993.

STATENS TELEFORVALTNING

Utgiftene til Statens teleforvaltning er ført opp med 149,2 millioner kroner. Statens teleforvaltning får sine utgifter dekket gjennom gebyrer og avgifter. Oppgavene til Statens teleforvaltning omfatter blant annet markedsovervåkning, fastsetting av forskrifter, tildeling og oppfølging av konsesjoner, autorisering, frekvensforvaltning, typegodkjenning av teleutstyr og internasjonalt arbeid på telesektoren. Det foreslås nå at et nytt posttilsyn skal inngå som en del av det nåværende Statens teleforvaltning fra 1. juni 1997. Opprettingen av postilsynet, som skal føre tilsyn med postvirksomheten i Norge, er en oppfølging av stortingsmeldingen om postvirksomheten i Norge.

FORSKNING OG UTVIKLING: VEKT PÅ IT-TEKNOLOGI OG MILJØTILTAK

Til forskning og utvikling foreslås det bevilget 103,3 millioner kroner. Dette er en økning på 22,5 millioner kroner fra 1996. Økningen har hovedsakelig sammenheng med Regjeringens satsing på informasjonsteknologi.17,8 millioner kroner er foreslått til transportforskning, som øker med 6,2 millioner kroner i forhold til 1996, blant annet med sikte på at midlene skal nyttes til forskning som omfatter bruk av informasjonsteknologi i transportsektoren. Den økte satsingen på informasjonsteknologi fører også til at bevilgningen til telekommunikasjonsforskning øker med 16,4 millioner kroner - til 30,4 millioner kroner. Til utredninger om miljø og trafikksikkerhet er det avsatt 18,9 millioner kroner. I alt 36,2 millioner kroner foreslås som tilskudd til utvikling av bedre og mer brukertilpasset kollektivtransport og som tilskudd til forsøk med bruk av alternative drivstoff og annen ny miljøteknologi i transportsektoren.


Adresse:

Informasjonskontoret, Akersg. 59, Oslo
Postadresse: Boks 8010 Dep., 0030 OSLO

Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Osmund Jacobsen, Økonomiseksjonen,
Avdeling for administrasjon og økonomi,
telefon 22 24 81 50 (priv. 22 37 14 93),
telefaks 22 24 56 11,
E-post: osmund.jacobsen@sd.dep.telemax.no

Informasjonssjef Ivar Torvik, Informasjonskontoret,
telefon 22 24 81 08 (priv. 22 60 21 42),
telefaks 22 24 95 71,
E-post: ivar.torvik@sd.dep.telemax.no

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen