Historisk arkiv

Større egenkapital gir økt konkurranseevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


10. mai 1996

Telenor AS:

Større egenkapital gir økt konkurranseevne

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at den resterende statsgjelden på to milliarder kroner i Telenor AS skal omgjøres til egenkapital.

Forslaget har sammenheng med ønske om å styrke selskapets finansielle stilling i forbindelse med økt konkurranse på hjemmemarkedet og økning av investeringene innenfor områder der selskapet er konkurransedyktig internasjonalt. Eksempel på dette er satelitt- og mobilkommunika- sjonområdet der Norge har særlig kompetanse.

Veksten innenfor Telenors tradisjonelle televirksomheter i Norge ventes å bli mindre i tiden framover. Dette henger blant annet sammen med den teknologiske utviklingen og at Telenors andel av markedet i Norge vil bli redusert på grunn av økende konkurranse. Telenor må derfor skape en del av den nødvendige veksten i utlandet. Denne satsingen utenlands vil bidra til å styrke Telenors økonomiske grunnlag og dermed også styrke selskapets evne til å kunne gi et godt tjenestetilbud til alle hustander og bedrifter i hele landet. En strategi der Telenor ikke satser utenfor Norge ville innebære en risiko for at selskapets virksomhet blir isolert til et forholdsvis lite marked.

Styrkingen av egenkapitalen gjøre det mulig å foreta ytterligere opplåning i de nærmeste årene, uten at selskapets finansielle styrke blir svekket. Dette vil gi Telenor AS muligheter til å utvikle seg til et sterkt nasjonalt teleselskap.

- Et godt økonomisk grunnlag er i dag en viktig konkurransefaktor i telemarkedet og er derfor en forutsetning for å kunne utvikle Telenor AS i samsvar med selskapets overordnede mål, heter det i forslaget.

Det blir i forslaget vist til at Samferdselsdepartementet opprettholder kravet om en årlig avkastning på Telenors egenkapital på minst 15 prosent før skatt.


Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 24 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen