Historisk arkiv

Utlysning av konsesjon for drift av "Gassferje" blir utsatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Samferdselsdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Samferdselsdepartementet


10. mai 1996

Boknafjord-sambandet:

Utlysning av konsesjon for drift av "Gassferje" blir utsatt

Sjøfartsdirektoratet krever at det skal gjennomføres ytterligere risiko- og konsekvensanalyser i forbindelse med drift av gassdrevne ferjer. Dette fører til at Vegdirektoratet må utsette utlysning av konsesjon for rutetrafikk med slike ferjer i Boknafjord-sambandet i Rogaland, heter det i en orientering som er tatt inn i forslag til en del endringer i Samferdselsdepartementets budsjett for 1995.

Utsettelsen skyldes at forslag om bruk av komprimert naturgass (CNG - Compressed Natural Gas) som drivstoff i ferjetrafikken, er komplisert. Prosjektarbeidet har derfor tatt lengre tid enn ventet. Samferdsels- departementet er innstilt på at man i det videre arbeidet også bør vurdere bruk av flytende gass (LNG - Liquid Natural Gas) til ferjedrift. Flytende gass er hittil ikke blitt produsert i Norge, men kan allerede fra høsten 1997 bli produsert ved Statoils anlegg på Tjeldbergodden på Nordmøre, i Møre og Romsdal.

Stortinget har tidligere vedtatt at gassdrift skulle legges inn som en forutsetning for tildeling av konsesjon for drift av Boknafjord-sambandet. Dersom det skulle vise seg at ferjedrift med komprimert gass (CNG) risikomessig, teknisk og økonomisk ikke er et brukbart alternativ, mener Samferdselsdepartementet at en avgjørende forutsetning for Stortingets vedtak vil være falt bort. Departementet vil i så fall gå inn for å utlyse ferjekonsesjonen for Boknafjord-sambandet uten vilkår om gassdrift.

Prosjektet med å tilpasse ferjetransport til gassdrift vil imidlertid fortsette.


Informasjonssjef Ivar Torvik. Tlf. 22 24 81 08 (privat 22 60 21 42)


Lagt inn 10 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen