Historisk arkiv

Opplysningskampanje om utvidet tobakksskadelov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Oslo, 27.11.95 

Opplysningskampanje om utvidet tobakksskadelov

Fra 1. januar 1996 utvides tobakksskadeloven. Lovendringene vil blant annet ha konsekvenser for omfanget av røyking i privat og offentlig arbeidsliv. Myndighetene setter nå igang en omfattende informasjonskampanje om endringene.

Kampanjen, som starter med helseminister Werner Christies pressekonferanse i dag, vil gå frem til årsskiftet. Kampanjen har som mål å nå befolkningen generelt, samt målgrupper som vil bli spesielt berørt av lovendringen.

Befolkningen generelt vil få informasjon gjennom annonser i aviser og ukeblader, reklameinnslag på TV og kino, samt gjennom generell medieomtale. Ungdom er en svært viktig målgruppe for informasjonskampanjen. Det er derfor utarbeidet radioreklame og annonser rettet særskilt mot denne gruppen. Ansatte i kiosker, dagligvarehandelen og bensinstasjoner er viktige samarbeidspartnere, og det er laget butikkmateriell i form av klistremerker og jakkemerker om salg av tobakksvarer fra nyttår. Kjøpesentre og varehus får tilsendt klistremerker med informasjon om røkeforbudet til å sette på inngangsdører mv. Det distribueres også særtrykk av annonser til forskjellige målgrupper.

For å sikre at informasjonen når frem, sendes det ut brev til blant andre alle serverings- og overnattingsbedrifter, varehus og kjøpesentre, flyplasser, teatre og kinoer, kiosker, dagligvarebutikker, bensinstasjoner, fylkesleger, kommuneleger, helsestasjoner og medarbeidere innen bedriftshelsetjenesten, ungdomsorganisasjoner samt til rektorer og elverådsledere ved ungdomsskoler og videregående skoler. Det er lagt spesielt vekt på at ansatte i berørte næringer får informasjon om lovendringen.

Derfor utvides loven:
Vern mot passiv røyking er en av hovedgrunnene for utvidelsen av tobakksskadeloven. Retten til røykfri luft og god helse er dermed satt foran muligheten til å røyke i fellesrom. I tillegg er det et felles ansvar å sørge for at barn og ungdom, så langt det er mulig, ikke kommer i kontakt med helsesskadelige stoffer som er så sterkt avhengighetsskapende som tobakk.

Dette er lovendringene:
Fra 1. januar blir:

  • landets kantiner helt røykfrie
  • det helt røykfritt i åpne restauranter og kafeer i kjøpesentre, kinoer, teatre og flyplasser
  • aldersgrensen for kjøp av tobakk hevet fra 16 til 18 år
  • det reklameforbud for varer og tjenester som benytter et kjent merke for tobakksvarer
  • salg av tobakk fra automater forbudt

Røykfri kantine:
Fra nyttår blir det helt røykfritt i landets kantiner. Fra 1988 har der vært krav om røykfrihet i alle kantiner. Det har imidlertid vært mulig å gjøre unntak fra dette i kantiner som var i bruk før loven trådte i kraft, dersom det ikke var mulig å løse dette på annet vis enn å dele lokalet inn i en røykfri sone og en røykesone uten skillevegger fra golv til tak.

Nå fjernes dette unntaket av hensyn til vernet mot passiv røyking. Det medfører at røyking ikke lenger er tillatt med mindre en har et eget fysisk atskilt rom. Det er arbeidsgiver, eller daglig leder i selvstendige kantinebedrifter, som er ansvarlig for at tobakksskadeloven overholdes i kantinen. Arbeidstilsynet har tilsynsansvaret for røykfrie kantiner.

Røykfritt i åpne kafeer og restauranter:
Fra nyttår blir det helt røykfritt i kafeer og restauranter som er åpne ut mot lokaler som brukes til andre formål. Dette gjelder blant annet åpne spisesteder i kjøpesentre, flyplasser, kinoer og teatre.

Hovedregelen i dagens tobakksskadelov er at det skal være røykfritt i områder hvor folk flest ferdes. I dag er imidlertid overnattings- og serveringssteder unntatt fra denne hovedregelen. Dette endres altså fra nyttår.

Det er eieren eller den som disponerer lokalet som plikter å sørge for at tobakksskadeloven blir overholdt. Det omfatter tydelig skilting av hvorvidt røyking er tillatt eller ikke på steder hvor det kan være tvil om dette. Selv om det er eieren eller den som disponerer lokalet sin plikt å sørge for at loven overholdes, fritar det ikke hver enkelt besøkende fra å følge bestemmelsene om røykfrihet. Å følge norsk lov er et felles ansvar.

18-årsgrense for kjøp av tobakk:
Fra nyttår heves aldersgrensen for kjøp av tobakk fra 16 til 18 år. Det innebærer forbud mot å selge eller å utlevere tobakk til personer under 18 år, selv om det skjer på vegne av og med legitimasjon fra en voksen. Ved tvil om alder skal legitimasjon fremvises. Gyldig legitimasjon er pass, bankkort, vernepliktbok og førerkort. Salg av tobakksvarer til mindreårige er straffbart, og straffeansvaret er lagt til den som selger eller overlater tobakksvarer til barn og ungdom.

Salg fra automat opphører:
Fra nyttår blir det forbudt å selge tobakksvarer fra automat. Dette er for å sikre at bestemmelsene omkring aldersgrensen for kjøp av tobakksvarer overholdes.

Reklameforbudet:
Lovendringen skjerper også inn reklameforbudet mot tobakksreklame. Det blir forbud mot reklame for varer og tjenester som benytter et kjent merke for tobakksvarer.

Tobakksskadeloven er meget klar på forbudet mot å sette opp skilt som reklamerer for tobakksvarer. I dag er det en utstrakt bruk av "vippetasser" og andre innretninger på tobakkshyllene, formet som tobakkspakker eller påført tobakksmerkenavn. Dette er brudd på reklameforbudet for tobakksvarer. Eier eller daglig leder er ansvarlig for at slik reklame ikke settes opp i salgslokalet.


For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Sosial- og helsedepartementet v/Sissel Lyberg Beckmann, på telefon 22 34 87 12.
Statens tobakksskaderåd, v/kontorsjef Anne Marie Møller på telefon 22 34 89 90, priv. 63 87 76 23.


Lagt inn 27 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen