Historisk arkiv

På vei mot røykfrie helseinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Nr. 6 - 11.01.95

På vei mot røykfrie helseinstitusjoner

Hvordan skal sykehusene bli røykfrie for pasientene? Mulige strategier for å nå dette målet trekkes opp i en helt fersk "Handlingsplan for røykfrie helseinstitusjoner", som nå er overrakt helseminister Werner Christie.

- Helseinstitusjonene skal bidra til å fremme god helse, og kan derfor ikke overse årsakene til at folk blir syke. Jeg håper at denne handlingsplanen vil motivere ledelse og personale ved sykehusene til å skape røykfrie miljøer for pasientene. På den måten kan vi gi pasientene en bedre behandling som også tar sikte på et sunnere og bedre liv etter at behandlingen er avsluttet, sier helseminister Werner Christie.

Handlingsplanen er laget av Sosial- og helsedepartementets arbeidsgruppe for røykfritt Norge, og retter seg spesielt mot pasientene. Den trekker opp strategier for hvordan sykehusene kan tilrettelegge for et røykfritt miljø for pasientene. Planen går ikke inn for total røykestopp for alle pasienter, men anbefaler at man først starter arbeidet blant de gruppene hvor helseeffektene ved å slutte å røyke er størst - for eksempel blant gravide og personer med hjerte- og karlidelser.

Handlingsplanen er en oppfølger av en handlingsplan fra 1991, som rettet seg spesielt mot personalet. Den nye handlingsplanen presiserer at røykfrie helseinstitusjoner for pasientene må starte med et røykfritt personale.


Røykeslutt gir helsegevinst - også for de syke

At røyking er årsak til sykdom og død, er godt dokumentert. Omlag 650 sykehussenger er hver dag belagt med personer med sykdommer som skyldes røyking, og 1,4 millioner arbeidsdager går tapt hvert år på grunn av røykerelaterte sykdommer. Sykdom motiverer ofte til røykeslutt, og en røykfri helseinstitusjon vil gjøre det lettere for pasienten å slutte å røyke.

  • For mange vil røykeslutt minske risikoen far tilbakefall og bedre muligheten for å bli helt frisk. Røyking kan i mange tilfeller føre til at det lettere oppstår komplikasjoner under behandlingen eller at resultatene av behandlingen blir darligere.
  • Røykere får oftere lungebetennelse og andre lungekomplikasjoner etter kirurgiske inngrep enn ikke-røykere.
  • Gravide som røyker, får oftere svangerskapskomplikasjoner og kan skade barnet.
  • 95 prosent av menn som får hjerteinfarkt eller som trenger kranåreoperasjon før 45 års-alderen, er røykere. Erfaringer viser at effekten av operasjonen ofte er liten, dersom pasienten fortsetter å røyke.
  • Røykeslutt kan redusere risikoen for nytt hjerteinfarkt med over 50 prosent i forhold til de som fortsetter å røyke. Selv røykere som allerede har utviklet kreft, kan dra fordel av å slutt å røyke.
Handlingsplanen kan bestilles fra Statens Trykksakekspedisjon, Postboks 8169 Dep, 0034 Oslo, Telefax 22 34 27 86.

Kontaktperson: Professor Tore Sanner. Inst. for kreftforskning, Tlf. 22 93 57 65


Informasjonskontoret i Sosial- og helsedepartementet
postboks 8011 Dep.
0030 OSLO
telefon 22 34 8414
telefax 22 34 2712
Fungerende informasjonssjef Helge Iversen, telefon 22 34 84 09, privat 22 2157 06
Informasjonsmedarbeider Hans Anderssen, telefon 22 34 8410, privat 22 37 38 35
Informasjonsmedarbeider Nina Husom, telefon 22 34 84 21, privat 22 50 29 68 Lagt inn 27 januar 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen