Historisk arkiv

Strenge rammer rundt bruk av celler og vev fra aborterte fostre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

15.12.95       

St meld nr 16 (1995-96) Om erfaringer med lov om svangerskapsavbrudd mv

Strenge rammer rundt bruk av celler og vev fra aborterte fostre

Regjeringens mål om fortsatt reduksjon i antall uønskede svangerskap og svangerskapsavbrudd er primært, og skal aldri vurderes opp mot muligheten for å anvende celler og vev fra aborterte fostre til medisinske formål.

Regjeringen finner det akseptabelt å anvende celler og vev fra aborterte fostre når det foreligger tilstrekkelig samtykke, og når anvendelsen skjer i overensstemmelse med sikre og åpne prosedyrer og under betryggende kontroll.

Bruken skal begrenses til medisinsk forskning, herunder utvikling og framstilling av vaksiner, til diagnostikk og til transplantasjon ved alvorlig sykdom hvor det ikke foreligger andre behandlingsalternativer, eller hvor tidligere behandlingsformer har hatt begrenset effekt.

Den enstemmige utredningen NOU 1994:22 Bruk av celler og vev fra aborterte fostre, og høringsuttalelsene ligger til grunn for regjeringens vurderinger og tilrådinger. Det har hittil ikke vært lovregulering eller andre former for regulering knyttet til bruk av fostervev i Norge, og det har hittil ikke vært utført transplantasjonsforsøk med fosterceller her i landet. Cellelinjer som stammer fra vev fra aborterte fostre, har vært i bruk til virusdiagnostikk og forskning ved mikrobiologiske laboratorier i mange år. Vaksiner mot røde hunder og rabies (hundegalskap) som Statens institutt for folkehelse importerer til Norge, er utviklet og produsert på cellelinjer fra aborterte fostre.

Regjeringen foreslår at bruk av celler og vev fra aborterte fostre kan skje på særskilte vilkår. Spørsmålet om bruk av fostervevet må ikke koples til beslutningen om svangerskapsavbrudd. Kvinnens samtykke til bruk av fostervevet må derfor først innhentes når beslutningen om begjæring om svangerskapsavbrudd er tatt.

Det er forutsatt at det opprettes en fostervevsbank som mottar fostervevet. Derigjennom blir det ingen kopling mellom svangerskapsavbrudd og anvendelse av fostervevet. Kvinnen skal ikke gis opplysninger om hvor vidt celler og vev anvendes eller hva det spesifikt er brukt til. Videre skal kvinnens navn ikke være kjent for de som anvender vevet. Dette vil sikre mot at noen bevisst kan sett i gang et svangerskap med den hensikt å foreta et svangerskapsavbrudd for å gi fostervev til bestemte personer.

Regjeringen vil fremme forslag til regulering av bruk av celler og vev fra aborterte fostre i tråd med de hovedkonklusjoner som framgår av NOU 1994:22. Lovforslaget vil bli fremmet som et nytt kapittel i lov om medisinsk bruk av bioteknologi av 5. august 1994 nr. 56. Det vil ikke bli gitt adgang til utvidet reservasjonsrett for helsepersonell som deltar i forsknings- og behandlingsforsøk hvor vev fra aborterte fostre benyttes. Helsepersonellets reservasjonsrett skal fortsatt kun være knyttet til selve abortinngrepet.

Statens helsetilsyn skal utarbeide retningslinjer for respektfull og likeartet behandling av abortmaterialet.


Kontaktpersoner:
Rådgiver Grete Gjertsen, tlf 22 24 87 76


Lagt inn 15 desember 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen