Historisk arkiv

Velferdsmeldingen - Bedre pleie- og omsorgstilbud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Nr. 58
8.6.95

St. meld. nr. 35 (1994-95) Velferdsmeldingen:

Bedre pleie- og omsorgstilbud Regjeringen foreslår 500 millioner kroner til ekstra statlige stimuleringstilskudd i statsbudsjettet for 1996 til styrking av de kommunale pleie- og omsorgstjenestene for eldre og funksjonshemmede. I tillegg videreføres satsingen fra 1994 og 1995, slik at samlet innsatsen på dette området blir 1 milliard kroner i 1996.

Tallet på eldre over 80 år forventes å øke betydelig både de nærmeste årene og på lengre sikt. Dette medfører at behovet for pleie- og omsorgstjenester vil øke. Samtidig vil framtidens eldre ha bedre økonomi, høyere utdaning og ha bedre bostandard enn tidligere. Regjeringen vil prioritere utbygging av pleie- og omsorgstjenester i framtiden. Det vil bli lagt særlig vekt på utbygging av omsorgsboliger. Regjeringen ønsker også å stimulere kommuner som trenger å styrke sykehjemstilbudet. Det er et mål for Regjeringen at de som trenger langvarig opphold i institusjon, skal få tilbud om enerom.

Regjeringen foreslår:

500 millioner kroner ekstra for 1996 til ulike tiltak innenfor pleie- og omsorgstjenesten for eldre og funskjonshemmede.

Midlene foreslås fordelt slik:

  • 80 mill kroner til nye omsorgsboliger og sykehjemsplasser
  • 20 mill kroner til omgjøring fra flersengsrom til enerom i institusjonen. (Denne satsingen kommer i tillegg til 267 mill kroner som i dag er bevilget til disse to formålene).
  • 150 mill kroner som et nytt tilskudd til kommuner som enten har etablert eller som ønsker å etablere heldøgns tjeneste i de hjemmebaserte pleie- og omsorgstjenestene.
  • 115 mill kroner til en generell styrking av tilskuddet til pleie og omsorgstjenestene. I dag er ca. 240 mill kroner øremerket til dette formålet.
  • 70 mill kroner som et stimuleringstilskudd for å sette kommunene i stand til å starte oppbyggingen av et tilbud for de ca. 2000 yngre funksjonshemmede under 67 år som bor i kommunale eller fylkeskommunale alders- og sykehjem.
  • Bevilgningen til oppretting av nye frivillighetssentraler økes med 5 mill kroner for å legge til rette for samarbeid for mer frivillig innsats på området.
  • 60 mill kroner til styrking av Sosial- og helsedepartementets ordning med botilskudd for pensjonister. Bostøtteordningenes betydning for pensjonister med lave inntekter, og betydningen av at disse også skal kunne bo i en godt tilpasset bolig understrekes. Pleie- og omsorgstjenestene skal fortsatt finansieres gjennom en kombinasjon av offentlig finansiering og brukerbetaling.

    Brukerbetalingen må utformes med utgangspunkt i at framtidens pensjonister vil ha bedre økonomi og levekår. Men det må sikres en sosial profil som skjermer dem med lavest inntekt og pensjoner. Det er en rekke svakheter ved dagens finansieringssystem. Regjeringen skal nedsette et utvalg som skal vurdere finansieringsordningene for pleie- og omsorgstjenestene med sikte på å utforme finansieringssystemer som ivaretar et helhetlig og fleksibelt tilbud.

    Kontakt:

    Statssekretær Ole Jacob Frich, tlf. 22 34 84 05

    Ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen, tlf. 22 34 86 00

    Lagt inn 11 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen