Historisk arkiv

Det nytter-prisen 1996

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

9.1.96

Kommunenes sentralforbund og Sosial- og helsedepartementet deler ut "Det nytter"-prisen 1996

"Det nytter-prisen", som er opprettet av Kommunenes sentralforbund og Sosial- og helsedepartementet i fellesskap, deles ut for 7. gang

tirsdag 13. februar kl. 1000. Helseminister Gudmund Hernes vil dele ut prisen ved et arrangement i Kommunenes hus, Haakon VIIs gt. 9 i Oslo.

"Det nytter"-prisen består av én førstepris på 100.000 kroner og flere mindre priser på tilsammen 100.000 kroner. Formålet med prisen er å fokusere på den positive innsatsen som gjøres i helsevesenet, og prisen gis til tiltak som bidrar og inspirerer til

  • bedre informasjon, service og tilgjengelighet
  • bedre tilpasning til brukernes behov
  • bedre kvalitet og fleksibilitet i tilbudet
  • bedre samarbeid mellom forvaltningsnivåer, sektorer og faggrupper

I år er det kommet inn 107forslag til vurdering, og juryen har nominert 7 kandidater.

Vedlagt følger en kort presentasjon av de nominerte kandidatene. De presenteres i alfabetisk rekkefølge med utgangspunkt i hvilket fylke kontaktpersonen tilhører. Presentasjonene bygger på korte sammendrag av søknadene.


Kontaktpersoner i Sosial- og helsedepartementet:

Anne Berit Mong Haug, telefon 22 24 87 22

Helge Jagmann, telefon 22 24 87 37

Kontaktperson i Kommunenes sentralforbund:

Øyvind Lind Petersen, telefon 22 94 78 33


Nominerte kandidater til "Det nytter"- prisen 1996

AUST-AGDER

"Aktiv og brukerorientert helsesøster "

Kandidat: Ledende helsesøster Borghild Haaland, Gjerstad kommune.

Tlf: 37 15 72 00

Kandidaten har iverksatt en rekke tiltak og har arbeidet for å utvikle og styrke brukernes kompetanse til å ivareta egen helse gjennom informasjon, veiledning og kursvirksomhet. Arbeidet er basert på tverrfaglig samarbeid. Det omfatter tiltak knyttet til ernæring og mat-kultur - bl.a.utdeling av tran til skolebarn, røyking - antirøykeklubb for skolebarn, astma og allergiforebygging, temadager, ulykkes- og skadeforebyggende arbeid, rusforebyggende arbeid for skolebarn, bokutlån på helsestasjonen, helsestasjon for ungdom, fedregrupper, foreldreveiledning, tiltak for bedre livskvalitet for langtidsledige, tiltak i tilknytning til 6-åringers overgang mellom hjem og skole.

FINNMARK

"Prosjektet En bedre hverdag også for psykiatriske pasienter "

Kandidat: Vadsø kommune

Kontakt: Prosjektleder Gunnar Ørstavik, 9800 Vadsø.

Tlf. 78 95 42 82

Prosjektet er gjennomført under Handlingsplanen for psykiatri. Målsetning har vært å avdekke hvordan ferdigbehandlede psykiatriske pasienter i Vadsø kommune har det og hva slags beskjeftigelse de har behov for, og iverksette tiltak i forhold til det. Tanken har vært at dersom isolasjon brytes vil det føre til færre reinnleggelser, mindre medisinbruk og subjektiv opplevelse av bedre liv. Det er etablert møtesteder, nettverksbygging, mer tilgjengelig helsetjeneste bl.a. gjennom fastlegeordning, pårørendeorganisering, interkommunalt samarbeid. Prosjektet har gitt flere positive ringvirkninger som passer med statlig kvalitets- og utviklingstenkning.

HEDMARK

"Feieren i det ulykkesforebyggende arbeidet"

Kandidat: Alvdal kommune

Kontaktperson: Kommunelege Rolf Langen, 2560 Alvdal

Tlf. 62 48 70 00

Her drives generelt ulykkesforebyggende arbeid tilpasset de stedlige forhold gjennom samarbeid mellom feiervesenet og kommunehelsetjenesten. Feieren driver allerede ulykkesforebyggende arbeid og har tilgang til alle hjem i bygda. Feieren veileder ved besøk. Det er utarbeidet en enkel brosjyre, hvor det fokuseres på vanlige ulykkesårsaker i hjemmet. Hittil har man konsentrert seg om skolding, fallulykker og forgiftninger. Det avholdes årlige møter mellom feiervesenet og helsetjenesten for oppfølging og videreføring.

NORDLAND

"Prosjektet ungdom og seksualitet"

Kandidat: Fauske kommune

Kontakt: Kommunejordmor Berit Magnusson,

Fauske Helsetun,Box 320, 8201 Fauske Tlf.75644300/mob.94891348

Prosjekt rettet dels mot ungdom og dels mot ungdomsarbeidere innenfor helse- og sosialetaten og lærere og andre innenfor skoleverket. Bakgrunnen for prosjektet er den økte volden, rusmisbruket, kriminaliteten og oppblomstring av rasisme. Målsettinger overfor ungdomsgruppa er formidling av positivt syn på kropp og seksualitet, forebygging av seksuelt overførbare sykdommer, uønskede svangerskap og abort, og å gi ungdom konkret handlingsberedskap. Arbeidet overfor ungdoms-arbeiderne skal øke deres kompetanse og bedre tverretatlig samarbeid i forhold til de konkrete målsettingene prosjektet har overfor ungdomsgruppa. Tiltak som iverksettes overfor ungdomsgruppa: TIU-teateret(Teater i Undervisning), VOBA-teateret (ungdomsteater inkl. bearbeidingsdel) og Helsestasjon for ungdom. Tiltak overfor ungdoms-arbeiderne: Tverretatlig samarbeidsgruppe, arrangere et seminar for ungdomsarbeiderne om ungdom og seksualitet, og holde kurs i dramapedagogikk. Helse- og sosialsjefen skriver at "responsen fra målgruppene har vært entydig positive".

NORD-TRØNDELAG

"Tilgjengelighet til tjenester for personer med store psykiske lidelser"

Kandidat: Verdal kommune

Kontakt: Helse- og sosialleder John Birger Bye,

7650 Verdal. Tlf.: 74 07 35 00

Prosjektmålsetning var utprøving av nye samarbeidsformer og tiltak for å bedre bistanden til mennesker med psykiske lidelser. Tiltakene bygger på brukerundersøkelsen som viste at mennesker med psykiske lidelser ønsker å delta i samfunnet på linje med øvrige innbyggere, men bl. a. angst og dårlig økonomi har forhindret dette. Iverksatt flere tiltak i samarbeid mellom helse-, sosial- og kulturetat. Bl.a. teaterstykket TRØST, skrevet av Hans Rotmo i samarbeid med folk med psykiske lidelser, og fremført i regi av et KAFU-prosjekt. Stykket er vist ca. 40 ganger. Det har satt søkelys på og alminneliggjort psykiske lidelser.

ROGALAND

"Norsk index for medisinsk nødhjelp (Indeks)"

Kandidat: Komite for akuttmedisin, Norsk anestesiologisk forening

Kontakt: Overlege Øyvind Lexow,Seksjon for akuttmedisin, Sentralsjukehuset i Rogaland,

Pb. 8100, 4003 Stavanger. Tlf.:51 51 80 00

Indeks er et faglig styringsverktøy tilpasset akuttmedisinske kommunikasjonssentraler(AMK) og legevaktsentraler(LV) i den nye landsdekkende nødmeldetjenesten. Den består av et oppslagsverk (også i lommeutgave), Det er også utarbeidet en opplæringspakke og tilpassede registreringsskjema. Indeks legger opp til systematisk og standardisert utspørring ved nødmeldinger som grunnlag for operatørens vurdering av hastegrad. Operatøren kan instruere riktig over telefon til livreddende førstehjelp. Dette er et redskap for kvalitetssikring, riktig ressurs-utnyttelse,fleksibilitet og informasjon. Utarbeidet av en tverrfaglig redaksjonskomite i regi av Den norske lægeforening.

TROMS

"Samarbeidstiltak mellom lokalsykehus og kommuner".

Kandidat: Harstad sykehus

Kontaktperson: Direktør Bjørn Nygård, (alt. Gunnar Sørensen) Harstad sykehus,

9400 Harstad. Telefon 77 01 50 00.

Harstad sykehus og omkringliggende kommuner i Sør-Troms og Indre Sør-Troms har satt rehabilitering og samarbeid på dagsorden og utviklet flere tiltak til beste for pasientgrupper som hittil ikke har vært prioritert. Det gjøres rede for helsetilbudene slik de fungerer som enheter innen en samordnet kjede mellom sykehus og kommuner for behandling og rehabilitering av slagpasienter, ortopediske pasienter, funksjonshemmede og psykisk utviklingshemmede. Nøkkelord er "nærhet til bruker, rehabiliteringskjeder, helhetlig tilbud og aktiv kompetanseoverføring".Det er gjennomført flere delprosjekter:

  • Prosjekt habilitering/rehabilitering; intervju undersøkelse.
  • Etablering av rehabiliteringsavdelingen høsten 1995.
  • Etablering av slagenhet, 4 senger ved med.avd. Fra 1993
  • Slagrehabiliteringsprosjekt, 3 årig fra -95.
  • Voksenhabiliteringsteam, etablert 1992.

Mål: effektiv utnytting av de totale ressursene mellom prosjektene/avdelingene.


Lagt inn 30 januar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen