Historisk arkiv

En bedre helsetjenste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

En bedre helsetjenste

For å øke behandlingstilbudet og bedre kvaliteten på helsetjenestene foreslås det å øke bevilgningen i 1997 med 847 millioner kroner fordelt slik:

Økt behandlingskapasitet i somatiske sykehus 677 mill. kr - herunder

  • styrking av kreftinnsatsen; 35 mill. kr
  • Styrking av psykiatrien 100 mill.kr
  • Økt rekruttering av personell og kompetanseheving 70 mill. kr

Det foreslås også å avsette midler til:

  • Oppfølging av abortmeldinga 5 mill. kr
  • Gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse 7 mill. kr

Bevilgningen på 677 millioner kroner for å øke behandlingskapasiteten foreslås fordelt slik:

  • Økt behandlingskapasitet for innleggelser 344 mill. kr
  • Styrking av poliklinikkene 270 mill. kr
  • Styrket innsats innenfor rehabilitering og kreftbehandling 40 mill. kr
  • Utstyr og større kapasitet ved statssykehusene: 23 mill. kr
  • Ny ventetidsgaranti og økt behandlingskapasitet

Regjeringens forslag til ny ventetidsgaranti innebærer for det første en garanti for vurdering på spesialistpoliklinikk innen 30 virkedager, og for det annet en behandlingsgaranti med maksimalt 3 måneders ventetid for pasienter med alvorlig sykdom. Målet er et bedre tilbud til pasientene med raskere vurdering og bedre behandlingskapasitet. Kapasitetsøkningen skal realiseres gjennom å øke bevilgningene med 667 millioner kroner, samt gjennom en omlegging til innsatsstyrt finansiering.

Innsatsstyrt finansiering
Fra 1. juni 1997 vil det bli innført innsatsstyrt finansiering for å øke pasientbehandlingen i sykehusene. Systemet er basert på en blandingsmodell som ivaretar positive sider ved dagens rammefinansieringssystem, samtidig som det tilføres et element av aktivitetsbasert finansiering. Finansieringen er basert på det såkalte DRG-systemet (Diagnose-Relaterte-Grupper.) Den statlige refusjonen vil bli tildelt den enkelte fylkeskommune på grunnlag av innsendte aktivitetsdata.

Det vesentlig nye i finansieringsordningen er at staten vil refundere antall pasientbehandlinger med en på forhånd fastsatt sats, differensiert på ulike pasientgrupper i henhold til DRG-klassifikasjonen. Tidligere ble bare behandling uten innleggelse (poliklinikk) refundert. Ordningen vil kun omfatte somatiske sykehus.

Det nye DRG-tilskuddet vil bli finansiert dels gjennom innlemming av eksisterende øremerkede ordninger, dels gjennom økt satsing i statsbudsjettet for 1997, og ved reduksjon av rammetilskuddene til fylkeskommunene. Omleggingen er gjort slik at fylkeskommunene det første året skal komme like godt ut med samme aktivitetsnivå som i 1995. Den aktivitetsbaserte refusjonssatsen er satt til 30 prosent av full DRG-pris. Finansieringen av sykehusene vil derfor hovedsakelig fremdeles være rammebasert. Dette gir god kostnadskontroll og reduserer faren for uønskede vridninger.

Refusjonen skal utbetales til fylkeskommunen. Gjennom dette legges det til rette for at fylkeskommunene kan ha en aktiv rolle i styringen av samlede ressurser til sykehusene for å sikre best mulig kapasitetsutnyttelse og økt aktivitet. I tillegg ivaretas fylkeskommunens muligheter for strukturelle endringer, herunder hensiktsmessig funksjonsfordeling mellom sykehus.

Den enkelte fylkeskommune står fritt til å inngå avtaler med sine sykehus, enten som stykkprisavtaler eller andre kontrakter.

Personelltiltak
Til sammen 70 millioner kroner foreslås avsatt til tiltak for å bedre personelltilgangen og styrke kompetanseutviklingen i sykehus. 20 millioner kroner disponeres til å sikre tilstrekkelig antall turnusplasser for leger, fysioterapeuter og jordmødre. Til sykehusinterne videreutdanninger i sykepleie, utenlandsrekruttering av legespesialister, ultralydutdanning for jordmødre og rekruttering av stråleterapeuter foreslås avsatt 30 millioner kroner. Dessuten foreslås det å benytte 20 millioner kroner til en forsøksordning der behandlingsaktivitet belønnes med midler til kompetanseheving. Det foreslås dessuten bevilget midler til igangsetting av videreutdanning av hjelpepleiere i operasjonsteknikk.

Regjeringen ønsker å forhindre at mangel på turnusplasser blir en flaskehals for utdanningen av helsepersonell. Det foreslås at sykehusene får 25.000 kroner pr turnuskandidat (medisinere og jordmødre) og 12.500 kroner pr turnuskandidat som har ett halvt års turnustjeneste (fysioterapeuter).

Tilgang på helsepersonell er en nødvendig forutsetning for gjennomføring av forslaget til ny og forbedret ventetidsgaranti. Ved de offentlige sykehusene er tilgangen på helsepersonell en flaskehals, samtidig som det utføres et ikke ubetydelig omfang av privat legevirksomhet med refusjon fra folketrygden uten offentlig prioritering og styring. Det ble i 1995 utbetalt 421 mill. kroner i refusjoner til avtaleløse leger. Utgifter til slike refusjoner er skjevt geografisk fordelt. For å kanalisere mer av legenes ekstrainnsats mot de offentlige sykehusene foreslås en innstramming i refusjonsretten til avtaleløse leger, særlig innrettet mot leger med privat praksis som bierverv ved siden av fast stilling. Endringen foreslås gjort gjeldene fra 1.7.97. Fulltidsstillinger berøres ikke.

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen