Historisk arkiv

Endringer i alkoholloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr. 64
11.10.96

Endringer i alkoholloven

Sosialminister Hill-Marta Solberg legger i dag fram en proposisjon med forslag til en rekke endringer i alkoholloven. Hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal videreføres, men sosialministeren ønsker gjennom forslaget å gjøre loven til et bedre styringsinstrument for kommunene, samtidig som det er naturlig å endre enkelte bestemmelser som ikke lenger har noen vesentlig alkholpolitiske betydning.

Ett av forslagene er at det skal stilles vandels- og kvalifikasjonskrav til den som skal ha en salgs- eller skjenkebevilling, og at bevillingen skal knyttes til virksomheten. Ved konkurs vil bevillingen bortfalle. Slike strengere krav kan bidra til å forebygge og begrense en uheldig utvikling i bransjen når det gjelder kriminalitet.

-Det virker lite konsekvent at det offentlige konstaterer at bevillingshaver har begått en rekke lovbrudd og likevel gir vedkommende en offentlig tillatelse til fortsatt å drive slik virksomhet, sier sosialministeren.

Hun foreslår at kommunene skal få en rett til å stille vilkår ved tildeling av bevillinger, og at de hensyn som det kan legges vekt angis i loven. Kommunene skal også få en utvidet adgang til å inndra bevillinger som er gitt.

Ulovlig alkoholomsetning er et alvorlig samfunnsproblem, som staten setter inn store ressurser for å forhindre. Sosialministeren ønsker å nå følge opp med ytterligere tiltak for å begrense denne virksomheten, og foreslår at kjøp og lagring av ulovlig tilvirket alkohol skal forbys. Forslaget innebærer at også lagring til eget bruk rammes, dvs at alle ledd i omsetningssystemet av slike varer rammes av alkohollovens straffebestemmelse.

Sosialministeren ønsker å innføre en maksimaltid for salg- og skjenking. I de senere år har vi sett en tendens mot stadig lengre åpnings- og skjenketider. Det er grunn til å tro at dette medfører økt konsum av alkohol og økt vold og uro. Maksimaltid for skjenking vil avskjære svært lange åpningstider samtidig som det motvirker for store regionale forskjeller mellom kommunene. Samtidig vil ytterrammen for Vinmonopolets åpningstider bli noe utvidet og tilpasset dagens handlemønster.

Loven vil også inneholde en normalskjenketid. Ønsker kommunene å avvike fra denne, må de gjøre særskilt vedtak om det.

Dagens forbud mot brennevinsskjenking på søn- og helligdager ønsker sosialministeren å oppheve. Hun vil også gjøre det tillatt å servere alkohol uten bevilling når skjenkingen skjer i lokaler som benyttes som alternativ til eget hjem.

Detaljsalgsmonopolet skal opprettholdes. Sosialministeren ønsker å sikre en jevnere tilgjengelighet på landsbasis, og vil derfor legge tilrette for et bedret distribusjonsnett. Ett virkemiddel vil være at taket for antall utsalg heves slik at det åpnes for inntil 50 nye utsalg.

Sosialministeren understreker at endringene i loven skal følges opp med andre tiltak som også skal bidra til å begrense skadevirkningene av alkohol. Bl.a. skal det satses på en bred lokalbasert rusmiddelpolitisk innsats, og på forebygging, forskning, informasjon og holdningsskapende arbeid. Det skal rettes inn særskilt innsats mot ungdom og oppvekstsituajsoner, og mot risikogrupper.

Lagt inn 11 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen