Historisk arkiv

Oppfølging av tiltak i Velferdsmeldingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

Oppfølging av tiltak i Velferdsmeldingen

Oppfølging av forslag i Velferdsmeldingen (netto), 320 mill. kr

herunder:

  • Heving av friinntektsgrensen for revurdering av uføregrad 6 mill. kr
  • Styrking av hjelpemiddelformidlingen 10 mill. kr
  • Diverse rehabiliteringstiltak 5 mill. kr
  • Regelen om at summen av pensjon og arbeidsinntekt ikke må overstige tidligere arbeidsinntekt 75 mill. kr
  • Gunstigere avkorting av alderspensjon mot arbeidsinntekt 60 mill. kr
  • Garantert minste tilleggspensjon for fødte/unge uføre 15 mill. kr
  • Mer målrettet og økt grunnstønad og hjelpestønad 80 mill. kr
  • Økt stønad til gravferdshjelp 35 mill. kr
  • Endret avkorting av overgangsstønad mot dagpenger 3 mill. kr
  • Forum for integrering av yrkeshemmede m.v. 6 mill. kr
  • Etablering av oppfølgingsordninger for
  • enslige forsørgere 8 mill. kr
  • Styrking av trygdeetaten i forbindelse med endrede stønadsregler for uføre, gravferdshjelp og enslige forsørgere 29 mill

Dette vil skje i 1997:

  • Heving av friinntektsgrensen for revurdering av uføregrad fra 0,5G til 1G
  • Utvidelse av "frysperioden" for rett til uførepensjon under arbeidsforsøk
  • Forsøk med lavere gradering av uførepensjon enn 50 prosent
  • Etablering av forum for integrering av yrkeshemmede
  • Styrking av hjelpemiddelsentralene
  • Oppheving av regelen om at summen av pensjon og arbeids-inntekt ikke må overstige tidligere arbeidsinntekt
  • Gunstigere avkorting av alderspensjon mot arbeidsinntekt for personer mellom 67 og 70 år
  • Økt garantert minste tilleggspensjon for fødte/unge uføre
  • Omlegging og økning av grunn- og hjelpestønad
  • Gravferdshjelpen opprettholdes på 4 000 kroner. Det foreslås et nytt behovsprøvd tillegg på inntil 8 000 kroner, slik at alle vil være i stand til å sørge for en verdig gravferd
  • Lavere grunnpensjon (3/4 G) for pensjonist med selvforsørget ektefelle
  • Alderspensjon og endringer med betydning for eldre arbeidstakere

Regjeringen ser på eldre arbeidstagere som en ressurs og ønsker å motivere dem til å fortsette i arbeid utover pensjonsalderen på 67 år. Med dagens regler får pensjonistene i aldersgruppen 67-69 avkortet sin pensjon i forhold til arbeidsinntekten. For det første skal ikke summen av pensjon og arbeidsinntekt overstige den inntekten en tidligere hadde som yrkesaktiv. Regjeringen foreslår å oppheve denne regelen. For det andre sier dagens regler at arbeidsinntekt som overstiger 1G skal avkortes med 50 pst. Regjeringen foreslår å redusere avkortingssatsen til 40 pst.

Enkelte arbeidsgivere tilbyr i dag arbeidstakerne såkalt "gavepensjon" dersom de går av med uførepensjon. Dette kan føre til at eldre arbeidstakere presses til å gå av tidligere enn ønskelig. For å motvirke en slik tendens foreslår regjeringen at uførepensjonen skal avkortes krone mot krone i forhold til gavepensjonen.

Etter dagens regler får et pensjonistektepar grunnpensjon tilsvarende 0,75 G for hver ektefelle, tilsammen 1,5 G. En pensjonist som er gift med en ektefelle som fortsatt er i inntektsgivende arbeid, får imidlertid grunnpensjonen tilsvarende 1G. Denne forskjellen kan virke urimelig, og Regjeringen foreslår at også pensjonister med selvforsørget ektefelle får grunnpensjon tilsvarende 0,75G. Nyordningen vil bare gjelde nye pensjonister, det vil se når den første av ektefellene blir pensjonist.

Større muligheter for å kombinere arbeid og uføretrygd

Det legges opp til at uførepensjonister skal gis større mulighet til å prøve seg i arbeid uten at retten til uførepensjon faller bort. Friinntekten skal heves fra ½ G til 1G. Forslaget innebærer at uførepensjonister kan tjene inntil 41 000 kroner uten at uføregraden blir revurdert. "Frysperioden" for rett til uførepensjon under arbeidsforsøk utvides til tre år. Dersom arbeidsforsøket ikke lykkes, vil vedkommende få tilbake uførepensjonen uten ny søknadsprosedyre. Uføre som deltar i arbeidsopplegg som er godkjent av trygdekontoret, kan tilstås uførepensjon også dersom pensjonsgrensen for rett til uførepensjon er lavere enn 50 pst. Regjeringen foreslår også at det opprettes et forum som får ansvaret for informasjons- og holdningsskapende tiltak rettet mot arbeidslivets parter for å bedre integreringen av yrkeshemmede i arbeidslivet.

Økt yrkesdeltaking blant funksjonshemmede

For å øke yrkesaktiviteten blant funksjonshemmede vil det settes igang en forsøksordning med brukerstyrte funksjonsassistenter som skal gi praktisk hjelp til sterkt bevegelseshemmede på deres arbeidsplass. Forslaget er en oppfølging av Stortingets behandling av Velferdsmeldingen. Ordningen skal utvikles i samarbeid med arbeidsgivere, kommuner og funksjonshemmedes organisasjoner. Videre vil satsningen på likemannsarbeidet i funksjonshemmedes organisasjoner i forhold til yrkesmessig attføring og yrkesaktivitet økes.

Forbedringer i ordningen med garantert minste tilleggspensjon

Det er foretatt flere forbedringer av ordningen med garantert minste tilleggspensjon til personer som er født ufør eller blitt ufør i ng alder etter at den ble innført i 1981. I dag får personer som er født etter 1942 beregnet pensjon på grunnlag av 3.3 pensjonspoeng, mens for de som er født tidligere legges 3 pensjonspoeng til grunn. Regjeringen foreslår at også den eldste aldersgruppa som er født før 1943 skal få beregnet tilleggspensjonen på grunnlag av 3.3 poeng. Med dagens grunnbeløp (41 000 kroner) gir dette en garantipensjon på ca. 97 800 kroner pr. år for enslig pensjonist.

Tiltak for enslige forsørgere

Reglene for avkorting av overgangsstønad mot arbeidsledighetstrygd (dagpenger) foreslås justert fra 1. mai, og det foreslås bevilget 3,5 millioner til dette på trygdebudsjettet.

Det foreslås videre bevilget 8 millioner kroner for å etablere oppfølgingsordninger for enslige forørgere i alle landets fylker, etter modell av de nettverksprosjekter som er i gang. De øvrige forslag i velferdsmeldinga som gjelder omlegging av stønader til enslige forsørgere vil bli foreslått iverksatt med virkning fra 1. januar 1998, for at det skal bli tilstrekkelig tid til forberedelse. I den forbindelse er det foreslått å bevilge 20 millioner kroner til trygdekontorene.

Styrking av hjelpemiddelsentralene mm

Det foreslås å etablere tolketjeneste for hørselshemmede ved de hjelpemiddelsentraler hvor dette ennå ikke er etablert, samtidig som det foreslås å utvide antallet tolketimer til dagliglivets formål fra 30 til 60 timer pr. år. For døvblinde økes timetallet fra 300 til 500 timer. Tilsammen foreslås bevilget 7 millioner kroner til styrking av tolketjenestene.

Videre foreslås det å styrke arbeidet med tilrettelegging av arbeidsplasser for funksjonshemmede med en bevilgning på 3,5 millioner kroner. I tillegg foreslås det 2 millioner kroner til kjøp av forsknings- og utredningsoppdrag ved Senter for tekniske hjelpemidler og tilrettelegging av miljø for funksjonshemmede.

Omlegging av grunn- og hjelpestønadsordningene

Regjeringen foreslår å styrke og målrette ordningene for dem som har størst stønadsbehov. Det skjer ved å avvikle muligheten til halvt særfradrag i skatten for mottakerne av disse ordningene, og øke de fleste satsene vesentlig fra dagens nivå. Når det gjelder grunnstønaden beholdes de laveste satsene på dagens nivå, mens de høyeste satsene for de med størst behov, økes. I tillegg innføres en ny høyeste sats som foreslås satt til 28 800 kroner, dvs. 10 000 kroner høyere enn dagens høyeste sats. I hjelpestønadsordningen økes alle satser for stønad til tilsyn og pleie. Laveste sats er foreslått satt til 10 308 kroner og høyeste sats 61 812 kroner. Høyeste sats økes med 9 000 kroner i forhold til i dag.

Satsøkninger

  • Satsene for grunnstønad og hjelpestønad prisjusteres med drøyt 2 pst, i tillegg til de endringene i satsene som er et resulatet av omlegging av ordningen.
  • Satsene for stønad til barnetilsyn og nedkomststønad prisjusteres med drøyt 2 pst.
  • Grensen for støtte av kjøp av bil til handikappede økes fra 135 000 kroner til 140 000 kroner.
  • Kilometergodtgjørelsen for bruk av egen bil økes fra 1,40 kroner til 1,45 kroner.
  • Maksimalt refusjonsbeløp for sykehusopphold i utlandet er prisjustert med 2 pst til 2 148 kroner pr.døgn.

Dekning av oppholdsutgifter:

  • Kostgodtgjørelsen foreslås hevet fra 119 til 122 kroner pr. døgn.
  • Losjigodtgjørelsen foreslås hevet fra 166 til 170 kroner pr. døgn.
  • Godtgjørelse for tapt arbeidsfortjeneste for ledsager foreslås hevet fra 67 til 69 kroner pr time.
Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen