Historisk arkiv

Sjømennenes opparbeidede pensjonsrettigheter endres ikke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 19
6.3.96

Sjømennenes opparbeidede pensjonsrettigheter endres ikke

Sjømannsorganisasjonene har varslet politisk streik i protest mot Sosial- og helsedepartementets høringsbrev om mulige tiltak for å bedre den finansielle situasjonen til Pensjonstrygden for sjømenn. I en pressemelding fra sjømannsorganisasjonene hevdes det bl.a at departementet foreslår å redusere "opparbeidede pensjonsrettigheter". Dette er ikke riktig. Det er ikke lagt fram tiltak som tar sikte på å endre nivået på alderspensjonen.

Pensjonstrygden for sjømenn er basert på et utligningsprinsipp, slik at løpende avgiftsinntekter og fondsavkastninger skal dekke løpende pensjonsutgifter. Synkende antall sjøfolk i forhold til pensjonister, og reduserte fondsavkastninger på grunn av rentenedgang, har medført at ordningen går med årlige "underskudd".

Pensjonstrygden for sjømenn har lagt fram mulige tiltak for å bedre økonomien, slik loven forutsetter i en slik situasjon. Tiltakene er skissert i høringsbrevet. Departementet er innstilt på en sterkere statlig medfinansiering. Det overveies også en beskjeden økning av medlemspremie og rederavgift.

Pensjonstrygden har også reist spørsmål om en eventuell endring av gjeldende ordning med glidende pensjonsalder mellom 60 og 65 år for sjømenn som ikke har full opptjeningstid (30 år) og som har mindre enn 10 års farstid etter fylte 40 år. Gjeldende ordning skal eventuelt erstattes med en fast pensjonsalder på 62 år ved mindre enn fem års fartstid etter fylte 50 år. Pensjonsalderen på 60 år skal uansett opprettholdes for arbeidstakere med full opptjeningtid.

Departementet har ikke tatt stilling til de aktuelle tiltakene. Dette vil bli gjort på bakgrunn av høringsuttalelsene.


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Aase Rokvam tlf 22 24 86 24

Prosjektleder Tomas Berg tlf 22 24 86 27


Lagt inn 7 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen