Historisk arkiv

Som ventet øker ventelistene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Pressemelding

Sosial- og helsedepartementet

Nr.59

03.09.1996

SOM VENTET ØKER VENTELISTENE

-Selv om de fleste venter kort tid, er det fortsatt for mange pasienter som venter for lenge på behandling ved noen sykehus, sier Gudmund Hernes i en kommentar til at ventelistene har økt slik han har forventet. Opptellingen ble gjort på et tidspunkt med arbeidskonflikter ved mange av sykehusene.

-Det er også grunn til å anta at tallene vil fortsette å øke frem til neste rapportering når tallene for sommeren skal legges fram, sier helseministeren.

Rapporteringen fra 30.4.96 viser at 10.019 pasienter har ventet med enn 6 måneder på behandling. Halvparten av ortopedipasientene på venteliste behandles innen 67 dager, tilsvarende for gynokologi er 27 dager. Halvparten av ortopedipasientene fikk likevel behandling innen en måned. Tallene for ortopedi er innsamlet før ventelistedugnaden ved Ullevål og Røros sykehus ble iverksatt.

Dagens tall viser at det er et behov for å se på organsiering og finansiering av sykehustjenestene, samt å klargjøre kriteriene for hvem som skal prioriteres. Lønning II- utvalget vil derfor legge fram sitt forslag til kriterier ved juletider. Stortingsmelding 44 (framlagt i mai i år) skisserer et nytt opplegg for finansiering slik at de som trenger det mest og som står i kø, skal få behandling når de trenger det.

Steine-utvalget vil ved årsskiftet fremme forslag om reorganisering av sykehusene.


Lagt i 3 sept 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen