Historisk arkiv

Kompetansesenter for voldsofferarbeid; åpning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


Sosialminister Hill-Marta Solberg

Kompetansesenter for voldsofferarbeid; åpning

Voldsoffersenteret på Bislett, 13. februar 1996

Bakgrunn

I arbeidet for å skape et tryggere å bedre samfunn for den enkelte her Regjeringen gjort kampen mot vold til et av sine viktigste innsatsområder

Vold er et økende samfunnsproblem og ikke minst er den grove volden mot eldre, mot barn og kvinner opprørende. Også økningen av den såkalte "blinde volden" er foruroligende.

I første rekke er volden en tragedie for den som rammes, men den utfordrer i økende grad også den allmenne trygghet og tillit til vår samfunnsorden.

Vi er ikke tjent med et samfunn hvor mange mennesker blir utrygge å redde for å ferdes ute - og dermed hemmes i sin alminnelige livsutfoldelse. Utryggheten rammer ikke bare eldre mennesker men ser også ut til å være utbredt blant ungdom slik en nylig utgitt FAFO rapport fra Oslo viser. Her svarer over halvparten av jentene i utvalget at de er engstelige for å gå ute i byen om kvelden.

Årsakene til vold og aggresjon er mange og sammensatte. Kampen mot vold må derfor føres på mange arenaer, og kan bare vinnes gjennom et nasjonalt løft hvor alle tar et ansvar for å bidra. Rettsvesenets område alene er for snevert. Det kreves derfor innsats også fra familien, skolen, frivillige og media og lokale og sentrale myndigheter.

Kompetansesenteret

Faktaopplysninger

Kompetansesenteret er en del av Regjeringens handlingsplan " Trygghet og nærhet i hverdagen". Hovedbudskapet i planen som ble lagt fram i august 1993, er at en bred samordnet innsats mellom ulike offentlige instanser, organisasjoner og lokal samfunn øker tryggheten, og at alle har et ansvar for å bidra.

Det er iverksatt en rekke tiltak for å virkeliggjøre målsettingen i denne planen. Bredden i disse tiltakene gjenspeiler voldens sammensatte årsaker og omfatter en rekke områder og målgrupper. Særlig har det vært lagt vekt på å iverksette tiltak for å begrense omfanget av rusmiddelmisbruk, da det hersker liten tvil om at store deler av volden nettopp har sitt utspring her. Det er også iverksatt tiltak rettet spesielt mot de svakeste blant oss barn og eldre, for å sette søkelyset på det vi ofte omtaler som den "skjulte volden".

Kompetansesenteret skal drives som et fireårig forsøksprosjekt og har som hovedmålsetting å styrke voldsofrenes stilling. Senteret er finansiert av Sosial og Helsedepartementet, Justisdepartementet og Barne og Familiedepartementet. De tre departementene er representert i en styringsgruppe for senteret.

Senteret har fire ansatte med en tverrfaglig profil hvor både samfunnsvitenskaplige, juridiske og medisinske hensyn vil bli ivaretatt. De ansatte har alle praksis eller nær tilknytning til de fagområder kompetansesenteret skal dekke.

Etter fire års drift skal senteret evalueres. Evalueringen vil være et viktig grunnlag for en beslutning om å opprette et kompetansesenteret for voldsofferarbeid på permanent basis.

Kompetansesenterets oppgaver

Opprettelsen av kompetansesenteret for voldsofferarbeid må sees i sammenheng med Regjeringens ønske om i sterkere grad å rette søkelyset mot ofrene for volden og.

Senteret skal ivareta en rekke oppgaver :

Senteret skal rette søkelyset mot det faktum at voldsofferproblematikk ikke er begrenset til den gatevold som blir gjenstand for medienes oppmerksomhet, men som i særlig grad rammer eldre, barn og kvinner på andre arenaer.

Senteret skal bidra til å bedre forholdene for voldsofre ved å engasjere seg i utviklingsarbeid og andre kompetanseutviklende tiltak, for å forbedre offentlige myndigheters tilbud til- eller behandling av voldsofre

Senteret skal innhente og formidle kunnskap om vold og voldsofre, som lokale og sentrale myndigheter kan gjøre oss nytte av når vi skal legge opp våre strategier og innsats i voldsbekjempelsen

Senteret skal samle inn informasjon om eksisterende tiltak i offentlig og privat regi, og gjøre denne informasjonen tilgjengelig på forespørsel for de som i sitt arbeid har behov for slik kunnskap.

Senteret skal fungere som nettverksbygger mellom ulike tiltak i privat og offentlig regi og vil legge særlig på å arbeide for at det opprettes samtale og selvhjelpsgrupper for de ulike voldsoffergruppene. Slike gruppespesifikke nettverk kan lettere knyttes til fokusering på den særegne problematikken for hver enkelte gruppe. Det er et uttalt mål for senteret at iallfall to slike grupper er opprettet innen 1 1/2 år etter at senteret er etablert.

Senteret skal bidra til at det etableres funksjonelle nettverks- og samarbeidsformer mellom aktuelle forskningsmiljøer og bidra til at det etableres undervisning på området volds- og voldsofferproblematikk ved aktuelle profesjonsutdannelser, blant annet ved utgivelse av undervisningsmateriell.

Senteret skal ha som oppgave å knytte kontakter mellom relevante departementer, politihøgskolen, politiet, sosialkontor, familievernkontor, eldresentre, sykehjem og sykehus og ulike organisasjoner som Alternativ til vold, krisesentre, støttesentre for incestutsatte og ulike selvhjelpsgrupper.


Lagt inn 23 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen